Kolumbiai exelnököt vádolnak egy venezuelai képviselő meggyilkolása miatt

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint Álvaro Uribe volt kolumbiai államfő és az amerikai kormány által támogatott bűnözők voltak az értelmi szerzői Robert Serra chavezista parlamenti képviselő és munkatársa, Maria Herrera szerda esti meggyilkolásának.
A Caracasban pénteken tartott temetésen Maduro azt állította, hogy az értelmi szerzők „értelemszerűen" külföldön vannak, és az információik Kolumbiára mutatnak, arra a „bűnöző bandára", amelyet Alvaro Uribe exelnök irányit, és egyúttal a Miamban tartózkodó bűnözőkre is, akik az amerikai kormány támogatásával a Venezuela elleni fasiszta destabilizációs tervek hátterében is állnak. Az elnök azt is mondta, hogy a tetteseket már azonosították, és bűnüldöző szervek nyomukban vannak.

A 27 éves Robert Serrát barátnőjével együtt szerda este caracasi lakásában gyilkolták meg. Serrá a chavezista Egyesült Szocialista Párt egy feltörekvő csillaga volt. A venezuelai ellenzéki erőket tömöritő Demokratikus Unio Mozgalma (MUD) csütörtökön sajtóértekezleten jelentette be, hogy a gyilkosság utáni gyász miatt lefújták a szombatra tervezett tüntetést.

Az El Nacional rendőrségi forrásokból szombaton azt közölte, hogy a gyilkosság tettesei valószínűleg jól ismerték a terepet, s elvihették magukkal a lakásból a biztonsági kamerák felvételeit. A nyomozás most a közeli térfigyelő kamerák felvételeit ellenőrzi. Miguel Rodríguez Torres belügyminiszter szerint a gyilkosok feltételezhetően 15-20 perc alatt hajtották végre a kettős gyilkosságot, és pénzt is elvittek a lakásból. A gyilkossági csoport munkatársai megkezdték a szomszédok kihallgatását is. A napilap a szomszédokra hivatkozva azt írja, hogy Serra szerdán, meggyilkolását megelőzően házi imádkozást, santériát rendezett, amit egyébként bizonyos rendszerességgel tartott otthon. Hatan vehettek részt a szertartáson. Utána a politikus elküldte a testőreit. A vendégek közül ketten tiszta fehér ruhában voltak, mint a katolicimussal keveredett afrikai santeria hivei.

A caracasi törvényhozás épületének kápolnájában tartott szertartáson Maduro beszéde közben valaki bekiáltott, hogy „mikor lesz már vége ennek", vagyis a Venezuelában jellemző rengeteg erőszaknak és a gyilkosságoknak. Maduro kormányzata az utóbbi hetekben fogadkozik, hogy letöri az erőszakos bűnözést, aminek a keretében növelik a rendőrség létszámát, s elrendelték az illegális lőfegyverek beszolgáltatását. Az ENSZ adatai szerint békeidőben a világon a százezer lakosra jutó gyilkosságok tekintetében 2013-ban Venezuelát csak Honduras előzte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.