50 évet is kaphatnak a nőkkel erőszakoskodók Kolumbiában

Rosa Elvira Celyt 2012 májusában a főváros, Bogota egy parkjában brutálisan megerőszakolta és meggyilkolta egy férfi. Az ő nevét viseli egy új törvény, mivel a 35 éves nő esete nyomán indult el a mozgalom, amely a nőket célzó pszichológiai, fizikai vagy szexuális bűncselekmények elkövetőire hosszabb börtönbüntetések kiszabását követelte.

Az új szabályozás értelmében az elkövető akár 50 év szabadságvesztésre is ítélhető. A jogszabály, amelyet 104 képviselő támogatásával szavaztak meg, és mindössze hárman voksoltak ellene, jelenleg az elnök aláírására vár – írja a BBC.

Az elnök női egyenjogúsági tanácsadója, Martha Ordonez elmondta, hogy Kolumbiában minden 13 percben egy nő erőszakos cselekmény áldozata lesz, és négynaponta egyet meggyilkol a partnere.

A Rosa Elvira Celyt ért támadás különös kegyetlensége miatt került a kérdés az érdeklődés középpontjába 2012-ben. Emberek ezrei vonultak az utcára igazságot követelve Celynek. A nőt félig meztelenül találták meg egy bogotai parkban. A testét kínzásra és nemi erőszakra utaló sérülések borították. Négy nappal később belehalt sérüléseibe.

A rendőrök letartóztattak egy férfit, aki ugyanabban az esti iskolában tanult, mint Cely. A bíróság bűnösnek találta és 48 év szabadságvesztésre ítélte. Később a saját kiskorú lányainak molesztálása és egy másik nő megerőszakolása miatt ezt további évekkel hosszabbították meg.

A 2013-as WHO-jelentés szerint világszerte több mint háromból egy nő szenved fizikai vagy szexuális bántalmazástól. A meggyilkolt nők 38 százalékával a saját partnere végez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.