Kolozsvári sztrájk, rabszolgakórussal

A személygépkocsi vezetője gondolkodás nélkül behajtott az egyirányú utcába, majd a buszsávban folytatta az útját a főtér felé. Ám amikor a fiatal rendőr megállította, a buszmegállóban várakozók azonnal fújolni és fütyülni kezdtek: – Kis­fiam, elfelejtetted, hogy sztrájkban vagytok, és nem intézkedhettek? – emlékeztették.

Fizetett a sofőr fizetett, a rendőr pedig továbbindult a Béke tér irányába, ahol kollé­gáival és más közalkalmazottakkal, tanárokkal, egészségügyiekkel, nyugdíjasokkal a román kormány által meghirdetett bércsökkentések és az új nyugdíjtörvény ellen tüntettek.

Amikor a szakszervezeti vezetők megérkeztek, a téren összegyűltek először apatikusnak tetsző tömege azonnal megélénkült. „Le Basescuval!”, „Le a kormánnyal!”, „Le Bockal!” – kiabálták percekig. „Nem bírjuk tovább. 690 lej a nyugdíjam, a lakásom rezsijét már hónapok óta nem tudom kifizetni, már gyógyszerre sem futja. Tele vagyok adósággal!” – magyarázza a 63 éves Doina Rusu.

Amalia Pop közalkalmazott a harmincas éveit tapossa. Kérdésemre, hogy miképpen érintették a megszorítások, keserűen nevet. „Hogy miképpen? Nos, képzelje csak el: hitelt vettem fel, hogy kétszobás lakótelepi lakást vásárolhassak magamnak. Kiszámítottam ezerszer, hogy mennyit költhetek a béremből havonta és mire, szóval minden lejemet beosztottam. Most a 2000 lejes bérem negyedét elvették, maradtam havi 1500-zal. Ebből ezer lejt a banknak kell adnom, s legalább ötszázat a rezsire, de ez télire jóval több lesz” – sorolja. Egyedül él, szülei nyugdíjasok, segíteni rajta tehát nem tudnak. Azt mondja, lehetetlen helyzetbe hozta a kormány, amelyet hozzá nem értők gyülekezetének tart.

A mellettünk álló Marius Chirita tanár egyetértően bólogat: „Szerencséje, hogy nincs családja. Nekem két gyermekem is van, s a feleségem két hónapja munka nélkül maradt. Éhezünk, nincs tovább.” A tanár sógora segédorvos, ők sem szüntették be a munkát, ezért csak néhányan jöttek el a néhány ezres tüntetésre. Pedig már sem gyógyszereket, sem kötszereket nem kapnak, akkora a spórolás, s mindent a beteggel kénytelenek megvásároltatni. Szerinte a rendőrök legalább összefogtak, nem intézkednek, s mindenféle hatalmi nyomás ellenére, délután négykor bezárják a hivatalokat, és hazamennek.

Egyikük, Florin, aki a családnevét nem akarja elárulni, hozzáteszi: „A béreinket negyedével csökkentették, túlóráinkat nem fizetik, és most, hogy ezt szóvá tettük, megfenyegettek, hogy kirúgnak. Pedig megértők voltunk, s a meghirdetett munkabeszüntetés ellenére is gondoskodtunk a közrend biztosításáról.” A tüntetés és a kormány menesztését követelő beszédek véget érnek, a tömeg szétszéled. Hazafelé menet, néhány utcával odább, a román operaház társulata tiltakozik. A hangulat itt sokkal „művészibb”: Verdi Nabuccójából a zsidó rabszolgák kórusát éneklik gyönyörűen.

A járókelők megtapsolják őket. Aztán mindenki rohan tovább. Szerdán újabb tüntetés lesz, nagyobb, Bukarestben.

Kivonuló szociáldemokrata ellenzék Traian Basescu mellett a román parlamentben. Az elnök arról beszélt, hogy Románia már túl van a gazdasági válság mélypontján, de a szociális válságból még nem sikerült kilábalnia
Members of the leftist opposition pass by Romania's President Traian Basescu to boycott his address to parliament in Bucharest September 21, 2010. Basescu addressed the two-house assembly to present the main economic and political challenges facing the new European Union state. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.