Kolozsvár táblával fényképezkedtek „Cluj-Napocán”, a fogdában végezték

A miskolci kirándulócsoportot – négy férfit, egy nőt és egy tízéves gyereket – közerkölcs elleni vétség és csendháborítás miatt vették őrizetbe.

Keményen beletaposhatott a román önérzetbe az a miskolci kirándulócsoport, amely magyar nyelvű helységnévtáblával fényképezkedett Kolozsváron. A négy férfi, egy nő és velük lévő tízéves gyerek egy erdélyi kirándulásról indult haza: megálltak a kincses város bejáratánál, ahol fényképezkedni kezdtek egy „Kolozsvár” feliratú helységnévtáblával, amelyet egy ócskapiacon vásároltak. Ennyi elég is volt az éppen néhány szemfüles rendőrnek, hogy „közerkölcs elleni vétség és csendháborítás” vádjával őrizetbe vegye őket.

– Mi nem vagyunk románellenesek. Letartóztattak, mint valami bűnözőket, és ujjlenyomatot vettek tőlünk. Elvették az iratainkat, és nem tudjuk, mikor engednek el. Nem tettünk semmi rosszat. Nekünk „Cluj-Napoca” nem jelent semmit, de „Kolozsvár” a történelmet jelenti – mondta az incidensről az egyik letartóztatott, Miklós Árpád matematika-fizika tanár. A miskolci férfi szerint csak fényképezkedni akartak a táblával, nem otthagyni. „Magunkkal vittük volna. Máskülönben van egy másik táblánk is, Torda magyar nevével. Magyarországon ezért nem büntetnének meg.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.