Kogelo negyedik napja ünnepli Obamát és magát

Már három nappal a beiktatás előtt megkezdődött az ünneplés a kenyai faluban, Kogelóban, ahol Barack Obama édesapja született. A helyszíni jelentések szerint délelőtt 11 óráig a földeken dolgoztak a helyiek, utána azonban siettek vissza a vendégek közé, hogy folytassák az ünneplést.

A nők Obama arcképével díszített, tradicionális szabású öltözetekben táncolnak, és a falu apraja-nagyja sportversenyeken szórakoznak. A féktelen ünneplés csak helyi idő szerint este nyolckor áll meg, amikor mindenki a kenyai származású amerikai elnök beiktatását figyeli majd az iskolaudvaron felállított kivetítőkön. 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Tegnap két bikát vágtak le, de valószínűleg még ez sem lesz elég ahhoz, hogy jóllakjon a rengeteg vendég. Az ötezer fős településre a helyszíni jelentések szerint még egyszer ennyien érkeztek, köztük turisták, újságírók, zenészek és táncosok is. A Barack Obama Általános Iskolában pedig már napok óta nincs tanítás, ugyanis az iskolaudvar az ünnepségek központja, a tantermeket pedig átmenetileg „szállodává” alakították, máshol ugyanis nem tudnák elhelyezni a vendégeket. Kogelóba érkezett számos politikus és William ole Ntimama, a nemzeti örökség minisztere is. A kanadából és kaliforniából érkezett turisták közül néhányan abban reménykedtek, hogy lefényképezkedhetnek az Obamacsaláddal. Ők azonban a 44. amerikai elnök nagymamájával az élen Washintonba utaztak, hogy élőben kövessék a beiktatást.

Habár a legnagyobb figyelem Kogelóra irányul, Kenya-szerte hatalmas bulikkal ünnepelték a beiktatás napját. A fővárosban kivetítőket állítottak fel sokfelé az utcákon, ahol a szomszédok együtt nézték a közvetítést. Azokon az utcákon, ahol néhány hónappal ezelőtt még etnikai indíttasú összecsapások voltak a luók és a kikuyuk között. Kisumuban pedig egy Obama-hasonmás közreműködésével el is játszották a beiktatást. A valódi Obamával ellentétben neki a merénylőktől sem kellett félnie, így egy nyitott tetejű autóban, hangosan dudálva járta körbe az afrikai várost.

Az álmos kis nyugat-kenyai falu, Kogelo életébe hatalmas változásokat hozott, hogy „fia” amerikai elnök lett. Akkora figyelem fordult ugyanis feléje, hogy a kenyai kormány gyorsan bevezette a vizet és az elektromosságot. Hasonló fejlődést vár Barack Obamától szinte egész Kenya, sőt, Afrika is. A főváros, Nairobi óriási nyomornegyedének, a Kiberának lakói abban reménykednek, hogy Obama eléri, hogy például oda is vezessék be a villanyt. Mások azt várják, hogy az egész országot jobb irányba fordíthatja. Az elvárások hatalmasak: csökkenő korrupció, hozzértő kormány  és jólét. 

A csodavárás azonban nem áll meg a kenyai határoknál. Egy egész kontinens reménykedik abban, hogy Barack Obama megoldást hoz az öt éve húzódó darfúri konfliktusra, és hogy véget vet Robert Mugabe diktatúrájának Zimbabwéban. 


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.