Kobane újra a kurdoké

Négy hónapnyi harc után a kurd erőknek sikerült kiűzni az Iszlám Állam (IS) fegyvereseit az észak-szíriai határvárosból, Kobanéból. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, a szír állami média és Washington is egyetért azonban abban, hogy a városért folytatott csata itt még korántsem ért véget.

Néhány IS-támogató szerint a Kobanéért folytatott harc továbbra is tart a keményvonalas iszlamista csoportok ellen. Az IS fegyveresei múlt évben indítottak ostromot a szír–iraki–török hármashatárnál fekvő városért, több ezer embert elűzve ezzel.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt közölte, a szíriai kurd milícia (YPG) visszaszerezte Kobanét, de óvatosan halad a város keleti határában, ahova az Iszlám Állam aknákat telepített.

Látom az YPG zászlaját Kobane felett – mondta egy török kurd, aki több, Kobanéból elmenekült társával átfutott a határon, mikor meghallotta a jó híreket. Az emberek táncolnak és énekelnek. Mindenki nagy megkönnyebbülést érez – tette hozzá a férfi a telefonban.

Reuters azt írja, hogy Iszlám Állam bár elhagyta a várost, további fegyveresei vannak a környező falvakban, és hétfőn arra hívták fel támogatóikat, hogy támadjanak bármilyen fegyverrel nyugati emberekre.

Az Egyesült Államok által vezetett IS-ellenes koalíció légicsapásokat hajtott végre a Kobanét övező területeken és az Ajn al-Arabnál lévő frontvonalon. A Pentagon szerint nem lehet kijelenteni, hogy a szír határvárosért folytatott harc véget ért, de a kurdok fölényben vannak.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága megerősítette, hogy az IS-ellenes erők már Kobane kilencven százalékát ellenőrzésük alá vonták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.