Koalíciós vita lett a románokból

Vigyázzon, ne menjen túl közel a falhoz, mert eltalálhatják egy kávéscsészével vagy egy piszkos pelenkával. Az emberek itt az ablakon keresztül szabadulnak meg a szeméttől – figyelmeztette a Deutsche Welle újságíróját Rolf Karling, a német Duisburg egyik civil szervezetének vezetője, amikor a német portál néhány hete hosszú riportban számolt be a kelet-európai bevándorlók beilleszkedési nehézségeiről.

A briteknél talán csak a németek tartanak jobban a román és bolgár állampolgárok áradatától az európai munkaerőpiac január elsejei megnyitása után. A Düsseldorf melletti félmilliós Duisburgnak különösen rossz tapasztalatai vannak. Amióta a Krupp-művek bezártak, és a németek tömegesen költöznek el a városból, a helyükre az olcsó lakbéreknek köszönhetően román és bolgár bevándorlók érkeznek. Közel tízezerre becsülik a számukat, többségükben romák. Duisburg városának szóvivője lapunknak óvatosan úgy fogalmazott: egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy januártól hirtelen megsokszorozódna a kelet-európaiak száma, de célszerű lenne erre jobban felkészülni. Ők egyáltalán nem bánják, hogy immár politikai vita dúl Németországban arról, kellene-e és ha igen, miként, korlátozni a kelet-európaiak bevándorlását és főként a nekik járó szociális juttatásokat.

A vitát Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a kormánykoalícióban is részt vevő CSU elnöke robbantotta ki, amikor figyelmeztetett, hogy aki nem dolgozik, annak nem jár szociális juttatás, aki pedig csal vagy hazudik, azt azonnal hazaküldik. Ezzel tulajdonképpen azt a benyomást keltette, hogy a Németországban élő román és bolgár munkavállalók a jóléti rendszeren élősködnek, eszük ágában sincs dolgozni. A karácsony előtt alakult nagykoalíció első nagyobb vitája akkor robbant ki, miután Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata külügyminiszter figyelmeztette a bajor politikust, hogy tartsa tiszteletben a számokat, és ne gerjesszen felesleges feszültséget. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a Németországban élő 360 ezer román és bolgár munkavállaló elsöprő többsége dolgozik, adót és társadalombiztosítást fizet. Mintegy tíz százalékuk munkanélküli, ami ugyan valamivel magasabb, mint a német átlag, de alacsonyabb, mint a Németországban élő külföldiek körében mért állástalanság.

A duisburgiakat azonban ez nem nyugtatja meg. Már korábban levélben fordultak a berlini kormányhoz, hogy segítsen a bevándorlók integrációjában. A szövetségi és a tartományi kormányok szerintük becsukják a szemüket, mondván, oldják meg az önkormányzatokat a problémákat – és keressenek hozzá forrásokat. Márpedig ez így nem mehet tovább, pláne, ha a munkaerőpiac teljes megnyitása után újabb szegény keletiek érkeznek – érvelnek. Jóval több pénzre lesz szükség, hogy több szociális munkást tudjanak foglalkoztatni és itt-ott megerősítsék a közbiztonságot is. Külön figyelmet kell fordítani a gyerekekre, akik úgy kerülnek iskolába, hogy egy szót sem tudnak németül. A város amúgy sem áll jól: németországi összehasonlításban magas (12 százalékos) a munkanélküliség, üres a kassza. 14 millió euróra lenne szükségük – tavaly egymilliót kaptak. 

Nem mintha Duisburgnak ne lenne tapasztalata a külföldiek integrációjában: a lakosok egyharmada migrációs hátterű, tekintélyes török közösség él itt, de még ők is panasszal fordultak a városvezetéshez, hogy nem tudnak kijönni az új szomszédokkal. Mintha két világ ütközne itt – vallja be a duisburgi szóvivő. A bevándorlók egy része egy polgári negyedbe költözött be, jókora kalamajkát okozva. A német sajtóban csak Problemhausként emlegetett épület szomszédai arról panaszkodtak, hogy a kertjeiket csak szemétdombként használták, este pedig már féltek kimenni az utcára. A lakástulajdonosok a bérleti szerződésekben azt sem kötötték ki, hogy hányan lakhatnak egy lakásban, így olyan körülmények alakultak ki, amelyek semmiképp sem nevezhetők európainak. A magánjogi szerződésekbe a városnak eddig nem volt beleszólása – fogalmaz a szóvivő. A jövőben azonban lesz, mert a kialakult helyzetre valahogy reagálni kell. Mint ahogy szó van arról is, hogy a szociális támogatásokat, családi pótlékot, gyerekek után járó támogatást is feltételekhez kötik. A német szabályok szerint minden gyerek után 180 euró jár, a negyedik csemetétől pedig már 210.  Mivel a német bíróságok eddig hol így, hol úgy döntöttek arról, hogy a teljes összeg jár-e a külföldieknek is, a vita most az európai unió bírósága elé került. 

Bár a politikai figyelmeztetés Seehofertől származik, Münchenben jóval kevesebb az aggodalom a keletiekkel kapcsolatban – mondja lapunknak Bernhard Piendl, a Caritas bajorországi vezetője. Szerinte a sajtó kissé eltúlozza a problémát, Bajorországban semmiképp sem nevezhető drámainak a helyzet. – Tavaly két munkatársunk járt Bulgáriában, hogy megismerkedjen az ottani helyzettel – számolt be arról, hogy ők miként készültek a munkaerőpiac megnyitására. Az ideális megoldás szerintük az lenne, ha a bolgárok és a románok hazájában lehetne csökkenteni a szegénységet, akkor értelemszerűen a „szociális kivándorlás” is kisebb lenne. Ehhez kellene európai forrásokat és stratégiát találni. A legtöbb szakértő abban bízik, hogy a szabad munkaerő-áramlás „kifehéríti” a viszonyokat: a románok és a bolgárok eddig csak munkavállalási engedéllyel vagy önálló vállalkozóként dolgozhattak Németországban, ami visszaélésekre adott lehetőséget.

Az Európai Bizottság szerint egyébként Németország profitálni fog a román és a bolgár bevándorlókból. Andor László, az unió szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős biztosa szerint a bevándorlás hozzájárulhat ahhoz, hogy  a számos területen érezhető munkaerőhiány enyhüljön. A bevándorlók többsége dolgozni akar, és nem szociális juttatásokból élni – idézte Andort a Süddeutsche Zeitung. A biztos ugyanakkor elismerte: lehetnek területi problémák, de ezeket célzottan kell megoldani, és nem úgy, hogy falat húzunk az összes bevándorló elé.

Búcsócsók kivándorlás előtt. Németországban aggódnak, de valószínűleg inkább profitálni fognak
A couple kiss goodbye next to a bus departing from Sofia's central bus station, headed to London via Austria, Germany and France January 2, 2014. The European Union sought to calm fears in countries like Britain, France and Germany that they face a mass influx of Romanians and Bulgarians following the lifting of restrictions on Wednesday, a change that risks fuelling anti-immigrant sentiment in Europe. From January 1, seven years after their countries joined the EU, Bulgarians and Romanians are free to live and work anywhere in the 28-nation bloc without applying for work permits. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA - Tags: SOCIETY POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT IMMIGRATION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.