Koalíciós támadások Jemenben

Szaúd-Arábia és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) több tagállama katonai akciót indított Jemenben a síita húszi lázadók ellen, hogy megvédjék az általuk és a nyugati hatalom által is támogatott kormányt. A jemeni hadműveletet katonai és politikai szinten is támogatja Egyiptom.

A szaúdi tulajdonú, dubaji székhelyű al-Arabíja hírtévé tájékoztatása szerint a monarchia 150 ezer katonája, valamint száz harci repülőgépe áll készen bevetésre a szerda éjjel indult hadműveletben. A katonai akcióban több, többnyire térségbeli ország részt vesz, így Pakisztán, Marokkó, Szudán, Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek is.

BBC információi szerint az Egyesült Államok nem vesz részt a katonai beavatkozásban, de logisztikai és hírszerzési segítséget nyújt a koalíciónak. Ezt a tényt erősítette meg Bernadette Meehan fehér házi szóvivő is.

Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet elmondta, hogy a hadművelet célja Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kormányának megvédése a lázadókkal szemben. Hádi támogatóinak csütörtökön sikerült visszafoglalniuk az ádeni repülőteret az Irán által támogatott siíta húsziktól.

Mindeközben Mohammed al-Bukhati, a lázadók egyik vezetője arra figyelmeztet, hogy a szaúdiak által vezényelt katonai akció agressziónak minősül, és háborút hozhat a régióban.

Az ország északi részéről származó síita csoport tavaly foglalta el a fővárost, Szanaát – elűzve onnan Abd Rabu Manszúr Hadi elnököt –, majd déli irányba haladt tovább, s a főként szunnita területek felé tartó nyomulás az utóbbi hetekben igen felgyorsult.

Az arab országok biztonsága miatt Egyiptom is támogatja a harcokat

A Jemen stabilitását biztosító hadműveletben való egyiptomi részvételt a közlemény szerint az észak-afrikai ország történelmi felelőssége indokolja, amellyel az arab nemzetek biztonságáért tartozik.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök már a tavalyi megválasztását megelőző kampány alatt is arról beszélt, hogy az ország hadserege – a legnagyobb arab haderő – a régió többi arab országának védelmére is készen áll. A volt hadsereg-főparancsnok ebben az összefüggésben kiemelten említette Kairó öböl menti partnereit.

Egyiptomi vezetők továbbá számos alkalommal határozott fellépést irányoztak elő arra az esetre, ha a húszik előrenyomulása veszélyeztetné a Vörös-tenger kapujának számító tengerszorost, a Jemen déli csücskénél lévő Báb-el-Mandebet. Az egyiptomi gazdaság fő tényezőjének számító Szuezi-csatornába irányuló tengeri forgalom az említett szoroson át halad.

Szíszi ezenkívül a térséget fenyegető terrorveszélyre hivatkozva hónapok óta közös arab haderő létrehozásáért lobbizik, ami a hét végén az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megrendezendő éves arab csúcstalálkozó egyik fő témája lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.