Koalícióra lépett a volt ellenzék Moldovában

Az Európai integrációért elnevezéssel szombaton koalíciót hozott létre Moldovában a júliusi 29-én tartott parlamenti választásokon győztes négy volt ellenzéki párt. Saját erőből így sem tudnak elnököt választani.

A Moldovai Liberális Demokrata Párt, a Liberális Párt, a Demokrata Párt és a Mi Moldovánk pártszövetség vezetői újságíróknak számoltak be a koalíció megalakításáról, amelyről egy héttel ezelőtt kezdtek tárgyalásokat.

A négy pártnak 53 képviselője lesz a 101 fős törvényhozásban. Az eddig kormányzó kommunistáknak 48 képviselőjük van. Sem a kommunista pártnak, sem a négy ellenzéki pártnak nincs elég képviselője ahhoz, hogy saját erőből megválassza az ország új elnökét - ehhez 61 szavazatra van szükség a törvényhozásban.

A volt ellenzéki pártok az egy hétig tartó tárgyalások során 21 pontban foglalták össze közös elveiket, amelyek alapján létrehozzák kormánykoalíciójukat - jelentette ki Vlad Filat, a Moldovai Liberális Demokrata Párt vezetője, felolvasva a tárgyalások végén elfogadott közös nyilatkozatot.

A koalíciós alapelvek között szerel a jogállam felépítése, a sajtószabadság szavatolása, a kommunista kormányzás és a gazdasági válság következményeinek felszámolása, a Dnyeszter melléki terület problémájának rendezése. Moldova külpolitikája három alapelvre épül: európai integráció, a jószomszédi kapcsolatok helyreállítása Ukrajnával és Romániával, valamint stratégiai partnerség az Oroszországi Föderációval.

A pártok nyilatkozata stratégiai partnerséget vázol fel az Egyesült Államokkal is, de nem tesz említést a NATO-ról, noha a koalícióra lépett pártok képviselői közül többen is az észak-atlanti szövetségbe való belépést szorgalmazzák. Marian Lupu, a Demokrata Párt vezetője szerint Moldova alkotmányának megfelelően megőrzi semlegességét és a békepartnerség keretében működik majd együtt a NATO-val. Filat szerint Moldova és a NATO együttműködésének el kell érnie az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok szintjét.

A moldovai koalíciós pártok egyelőre nem közöltek semmit az új kormány tervezett összetételéről, erről zárt ajtók mögött folytatják az egyeztetéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.