Vegyi fegyvere lehet az Iszlám Államnak

Vegyi fegyverként használt klórgázt vetett be az Iszlám Állam (IS) kurd harcosok (pesmerga) ellen Iraki-Kurdisztánban – állítja szombaton kiadott közleményében az Irak északi részén található autonóm régió kormánya (KRG).

A talajból és ruhadarabokból vett minta alapján sikerült megállapítani, hogy az Iszlám Állam klórgázt vetett be egy január eleji észak-iraki pokolgépes merénylet alkalmával – tájékoztatta a Reuters hírügynökséget Iraki-Kurdisztán Biztonsági Tanácsa. A dzsihadista január 23-án robbantott fel egy autót Moszul városa és a szíriai határ közötti útszakaszon, ahol a pesmergák épp védállást alakítottak ki. A közlemény szerint a kurd harcosok nem sérültek meg, mert még azelőtt sikerült felrobbantani az autót, hogy az elérte volna célját.

A Reuters ugyan nem tudta független forrásból ellenőrizni az állítás valóságtartalmát, ám kurd tájékoztatás szerint a vizsgálatot európai uniós szabványoknak megfelelő laboratóriumban végezték az Iszlám Állam elleni koalíció egyik tagországában. 

A klórgáz ugyan egyes hivatalos listákon nem szerepel a vegyi fegyverek között, ám a vegyi anyagok fegyverként való használata az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint komoly fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra. Klórgázt már az első világháború idején is használtak, ám az 1997-es Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény alapján betiltották a háborús használatát.

Nedves emberi szövetekkel érintkezve a klórgáz maró sérüléseket okoz: égető érzés alakulhat ki az orrban és a torokban, nagyobb koncentráció esetén pedig fullasztó köhögési rohamokat, nehéz légzést vált ki, valamint fel is marhatja a légutakat és a tüdőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.