Klicsko letette a főpolgármesteri esküt

Letette a főpolgármesteri esküt csütörtökön Kijevben Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője.
A politikus az elnökválasztással egy időben, május 25-én tartott kijevi helyhatósági választáson a szavazatok 56,7 százalékát szerezte meg. Előzőleg március elején jelentette be, hogy Petro Porosenko javára visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a főpolgármesteri tisztért száll ringbe.

Klicsko most kijelentette: csapata elé feladatként a korrupció elleni harcot állítja, valamint azt, hogy az ukrán fővárost minden kijevi számára "komfortossá" tegyék. Ígéretet tett arra is, hogy az új városi vezetés folyamatosan számot ad majd tevékenységéről a kijevieknek. Tervei közül kiemelte, hogy széles körű kampányt indít, hogy Kijevbe befektetőket csábítsanak, akiknek segítségével javítani tudnak az ukrán főváros infrastruktúráján, új utak és egyéb létesítmények építésébe kezdhetnek.

Hangsúlyozta, hogy fontos megőrizni a hatalomváltó Majdan-tüntetések energiáját és szellemét. „Esküt teszek Önöknek az ügy melletti elkötelezettségemről és hűségemről. A szavamat adomÚ - fogalmazott az új városvezető. Ígéretet tett arra, hogy cselekedeteit a kijeviek érdekei fogják vezérelni, és a főváros fejlődésén fog munkálkodni. „Ha megszegem az eskümet, felelősséget viselek érte Isten, és a nekem nagy bizalmat szavazó, engem megválasztó kijeviek előtt. Isten óvja Kijevet, és államunkat! Dicsőség Ukrajnának" - zárta beszédét Klicsko.

Az új főpolgármester másnapra máris összehívta az újonnan megválasztott kijevi városi tanácsot, mondván, hogy a munkát haladéktalanul meg kell kezdeniük. A tanácsban pártja szerezte meg a képviselői helyek többségét, a 120 mandátumból 78-at.

Az aktivisták eközben elhagyták és teljesen kiürítették a kijevi városháza épületét. Noha az épület felújításra szorul, miután a Majdan tüntetői melegedőnek, ételosztó és elsősegélyhelynek használták a tavaly novembertől három hónapon át tartó tüntetések alatt, az aktivisták egyik vezetője közölte: a főpolgármesteri iroda készen áll arra, hogy Klicsko elfoglalhassa, és készek átadni neki az iroda kulcsát.

Múlt vasárnap a Majdanon, azaz a kijevi főtéren a demonstrálók egy része azonban nem fogadta szívesen a leendő új városvezetőt. Többen "szégyent" kiabáltak felé, amikor megjelent a színpadon. A tüntetők közül néhányan úgy gondolják, hogy Klicsko elárulta a Majdan érdekeit, amikor a sátrak elbontása mellett foglalt állást. A politikus azt mondta, hogy a Majdan teljesítette küldetését, és június 7-ig, Petro Porosenko elnöki beiktatásáig a teret rendbe kell hozni, a főváros központi utcáját, a Hrescsatikot pedig meg kell nyitni a forgalom elől. Közben csütörtökön elbontották a kijevi főtéren álló színpadot, ugyanakkor a barikádok egy része és néhány sátor még mindig a téren áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.