Klaus megharagudott Svédországra

Václav Klaus neheztel Fredrik Reinfeldtre, amiért az EU soros elnöki tisztét betöltő Svédország minniszterelnöke állítólagos megállapodásuk ellenére újságírók előtt felfedte telefonbeszélgetésük tartalmát. Ebben cseh államfő azt fejtegette, milyen feltételek mellett hajlandó csak aláírni a Lisszaboni Szerződést.

Václav Klaus szerint a beszélgetésről senki másnak sem lett volna szabad beszámolnia, mivel ennek jogát ő tartotta fenn magának, és állítása szerint a telefonbeszélgetés során erre fel is hívta a svéd miniszterelnök figyelmét, Fredrik Reinfeldt viszont erre nem volt tekintettel. Klaus péntek délután tartott sajtótájékoztatója így tulajdonképpen okafogyottá vált – valószínűleg ez magyarázta szemmel látható ingerültségét is, amit másnap blogjában be is vallott.

Reinfedt stábja határozottan visszautasította a vádakat, állítván, hogy a svéd csúcspolitikus semmilyen titoktartási megállapodást nem kötött Klausszal, sőt. Gustav Lind államtitkár – aki szoros munkakapcsolatban áll a cseh államfővel – azt állítja, hogy megállapodtak a média tájékoztatásáról. Ezt Roberta Alenius, Reinfeldt sajtótitkára is megerősítette.

Az euroszkeptikus Klaus késve jelentette be újabb feltételeit, feltehetőleg azért, mert húzni akarja az időt, kivárva a cseh alkotmánybíróság döntését a Lisszaboni Szerződésről. A taláros testület azt vizsgálja, összeegíeztethető-e az EU új alkotmánya a cseh jogrenddel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.