Klaus: a Nyugat illuzióban él, Ukrajnának Oroszországhoz kell tartoznia

Václav Klaus volt cseh államfő szerint Ukrajnának Oroszországhoz kell tartoznia, az Európai Unió és az Egyesült Államok nem veszik figyelembe a valóságot és felelőtlenül viselkednek, amikor támogatják az ukrán radikálisokat, azt az illúziót keltve, hogy lehetséges Ukrajna nyugati orientációja.

"Ukrajna mai formájában nagymértékben mesterséges egység, amely csak két évtizede a Szovjetunió széthullása következtében vált önálló állammá" - állítja Klaus az ukrán helyzettel kapcsolatos pénteken Prágában kiadott nyilatkozatában. Úgy véli: Ukrajna gazdaságilag mélyen a posztszovjet térségben gyökerezik, sok tekintetben függ Oroszországtól, össze van vele kötve, s ez nem is lehet másképp. "Ez természetes állapot, s nem létezik semmilyen könnyű út ennek megváltoztatására" - állítja a volt cseh államfő.

Vaclav Klaus
The Czech Republic's President Vaclav Klaus arrives to make a statement in response to the death of former Czech President Vaclav Havel at Prague Castle December 18, 2011. Havel, a dissident playwright who was jailed by Communists and then went on to lead the bloodless "Velvet Revolution" and become Czech president, died at 75 on Sunday. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: OBITUARY POLITICS)

Klaus szerint Oroszország számára Ukrajna több, mint közeli szomszéd, több mint Észtország, Tádzsikisztán vagy Azerbajdzsán. Ukrajna "történelmi bölcsője az orosz államiságnak és kultúrának, több tízmillió orosz hazája" - mutatott rá Klaus, akinek nyilatkozatát egykori kancellárja Jirí Weigl is aláírta.

A volt államfő ezért úgy véli, hogy az EU, a Cseh Köztársaság és számos politikai aktivista elképzelése ellentétes a valósággal. Lehetetlen ugyanis megengedni, hogy harc robbanjon ki Ukrajna keleti és nyugati orientációja között. "Ez megoldhatatlan konfliktusba sodorná az országot, amely csak tragédiával végződhet" - szögezte le Klaus. "Nyugat részéről nagy felelőtlenség éltetni a nyugat-ukrajnai radikálisok azon ambícióit és illúzióit, hogy valóban lehetőség van választani Kelet és Nyugat között, s hogy az EU és az USA képesek egész Ukrajna nyugati orientációját nem csak támogatni, de hosszú távon be is biztosítani" - mutatott rá a cseh exállamfő.

Azt állítja: Nyugaton nincs ilyen világos és határozott érdek, illetve készség áldozatokat hozni ezért. "A Nyugat elősegítette a válság kialakulását, amelyet a valóságban nem kíván, s amelynek következményeit nem akarja viselni" - szögezi le Klaus.

A helyzetet az előre hozott választás sem fogja megoldani - véli nyilatkozata végén a volt cseh köztársasági elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.