Klánok háborúja készül

Másfél évvel az elnökválasztás és csaknem egy évvel a jelöltállító kampány kezdete előtt, ezekben a napokban Washingtonban tartják a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) éves találkozóját. A Republikánus Párt jobboldalát tömörítő szervezetben kifent késekkel várják a túl mérsékeltnek tartott Jeb Bush felszólalását.

Ha a CPAC-en múlna, a Republikánus Párt valamelyik radikálisan jobboldali politikusát, Rick Santorumot, Marco Rubiót vagyRand Pault indítaná. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, és aligha a CPAC fogja kiválasztani a republikánus jelöltet. A nyomtatott és internetes lapok szalagcímei azt sugallják: máris eldőlt, hogy 2016-ban újabb BushClinton-párbaj lesz.

Jeb Bush
Jeb Bush...
Rebecca Cook / Reuters

A két politikai klán mögött erős táborok sorakoznak fel, összecsapásuk hosszú ideje a legélesebb harcot ígéri, de még nem biztos, hogy létrejön. A demokrata oldalon kétségtelenül az egykori first lady, majd szenátor és külügyminiszter Hillary Clinton a legesélyesebb a jelöltségre. Ám a republikánusoknál a verseny nyitott, a jelenlegi állás szerint 10-15 jelölt küzdhet meg egymással az előválasztásokon.

Kétségtelenül ott van az első három között Jeb Bush egykori floridai kormányzó, akinek az édesapja az Egyesült Államok 41., a bátyja pedig a 43. elnöke volt. A családi és kapcsolati háttér mindkettejük számára óriási előnyt és egyben veszélyt jelent. A legtöbb felmérés azt mutatja, hogy Hillary Clinton az előválasztások szempontjából fontos államokban 50-60 százalékponttal vezet az esetleges többi demokrata párti jelölt előtt. Ez sokkal nagyobb előny, mint amelyet nyolc évvel ezelőtt Barack Obamával szemben élvezett – és veszített el.

A jelenlegi elnök népszerűsége egy évvel a 2008-as előválasztási szezon előtt már meredeken emelkedett, eddig azonban egyetlen olyan jelölt sem bukkant fel, aki veszélyeztetné Clinton pozícióját. Clinton hivatalosan még nem kezdte meg a kampányát, de a stábja már felvett profi marketingeseket. Egyikük Wendy Clark, aki azzal szerzett hírnevet, hogy ismert márkákat (mint például a Coca-Cola) definiált újra, és szerzett új, fiatal vásárlókat. A politikai ellenfelek igyekeznek fogást találni Hillaryn: azzal támadják, hogy a férjével, az exelnök Bill Clintonnal közös családi alapítványa, a Clinton Global Initiative jelentős adományokat kap külföldi kormányoktól, például Szaúd-Arábiától.

...és Hillary Clinton. Mind a ketten kihasználják a nevük adta előnyt.
...és Hillary Clinton. Mind a ketten kihasználják a nevük adta előnyt.
Kevin Lamarque / Reuters

Ez nem illegális, de aggályokat vet fel, hiszen ezek a kormányok egy leendő elnöknél szerezhetnek informális befolyást. A republikánus oldalon a viszonylag liberálisnak tekintett, spanyolul folyékonyan beszélő Jeb Bush a sajtó kedvence. Kemény előválasztási harc várható, amelyben a felmérések szerint jó esélyekkel indul Scott Walker wisconsini és Chris Christie New Jersey-i kormányzó, valamint Arkansas volt első embere, Mike Huckabee is.

Jeb Bush nincs könnyű helyzetben. Egyszerre próbál szabadulni bátyja, George W. Bush népszerűtlen elnökségének emlékétől, és próbálja kihasználni a Bush név előnyeit. „Szeretem a testvéremet és az édesapámat. Csodálattal tekintek arra, ahogyan az országot szolgálták, és a nehéz döntésekre, amelyeket meg kellett hozniuk. De a magam ura vagyok!” – határolódott el tőlük első jelentős külpolitikai beszédében Chicagóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.