Klánharcban a blogger?

Bár az ellenzéki lapok Alekszej Navalnij letartóztatását jósolták erre a hétre, az Orosz Nyomozati Hatóság (SZKR) kedden egyelőre csak az ország elhagyásától tiltotta el az ellentmondásos ellenzéki bloggert.

A Kreml ismert kritikusai megosztottak a kérdésben: a Moszkvai Helsinki Csoportot (MHG) vezető Ljudmila Alekszejeva szerint az ügy azt igazolja, hogy tovább nő az ellenzékre nehezedő nyomás, míg a nacionálbolsevik színekben Oroszország demokratizálását követelő Eduard Limonov úgy véli: Navalnij nem hagyományos ellenzéki, története a hatalmon belüli klánok harcával magyarázható.

Alekszej Navalnij ellenzéki blogger nem hagyhatja el az országot
Prominent anti-corruption blogger and opposition leader Alexei Navalny speaks to the media after arriving at the Investigative Committee of the Russian Federation in Moscow July 31, 2012. Lawyers for Navalny say investigators are preparing to charge him with a crime punishable by up to five years in prison. REUTERS/Mikhail Voskresensky (RUSSIA - Tags: POLITICS CRIME LAW)

– Nem szokás ellenzékieket állami vállalatokba hívni – mondta lapunknak Limonov, utalva arra, hogy az állami korrupciók feltárásával foglalkozó szájt irányítójaként ismertté vált blogger a nyáron a részvényesek javaslatára az állami többségű Aeroflot igazgatótanácsának tagja lett. – Ez állami hozzájárulás nélkül nem történhetett volna meg, bár főként a kisebbségi tulajdonos Alekszandr Lebegyev támogatta Navalnijt – jegyezte meg Limonov, aki szerint a hatalommal ellentmondásos viszonyban lévő milliárdos, egykori titkosszolgálati tag körül kell keresni Navalnij befolyásos támogatóit.

A legújabb vádak szerint Navalnij 16 millió rubel – egy rubel 7 forint – kárt okozott a kirovi állami fafeldolgozónak 2008-ban, amikor a megye kormányzója tanácsadójának kiadva magát – bár Navalnij később valóban Nyikita Belih tanácsadója lett – rábírta a Kirovlesz igazgatóját arra, hogy kössön a fa eladására kizárólagos szerződést egy céggel, amely az ő ismerősének tulajdonában állt. Az ügyben korábban is nyomoztak, ám a vád akkor csupán 1,3 millió rubelről szólt, ráadásul idén májusban az ügyet Navalnijjal szembeni vádemelés nélkül lezárták.

Ám a kirovi nyomozók munkáját kifogásolva felújította a vizsgálódást az SZKR-t vezető Alekszandr Basztrikin. A főnyomozó az SZKR július eleji ülésén kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a kiroviak „suttyomban lezárják az ügyet” a vezetőség tudta nélkül. A Vlagyimir Putyin elnök támogatásával mind nagyobb nyomozati szerepre szert tevő SZKR-t vezető Basztrikin akciójára válaszul Navalnij ellenvádakkal állt elő: a közelmúltban felelevenítette azt a négy éve már megjelent állítást, miszerint Basztrikinnek érvényes csehországi letelepedési engedélye volt, amit a főnyomozó – akkor még a legfőbb ügyész helyetteseként, de a gyakorlatban már akkor is meglehetősen önálló nyomozati bizottság élén – elmulasztott életrajzában ismertetni, noha aggályos, ha egy ilyen beosztásban, államtitkok birtokában valaki fél lábbal egy NATO-tagországban él.

Basztrikin tagadta a vádakat, az SZKR pedig Navalnij gyenge cseh nyelvtudásával magyarázta a félreértést, mondván, a főnyomozónak csak hosszú távú vízuma van Csehországból. Azonban a múlt héten a cseh külügyminisztérium az SZKR-re rácáfolva közölte: Basztrikinnek 2007 és 2009 között valóban letelepedési engedélye volt, amit a Law Bohemia nevű cég résztulajdonosaként szerzett. (Basztrikin az Izvesztyijának adott interjújában elismerte a részesedést, amit, mint mondta, csak egy prágai lakásvásárlás érdekében szerzett, de üzleti tevékenységet nem folytatott, részesedését eladta.)

A négy éve visszhang nélkül elhalt információt annak idején az Egységes Oroszország (JeR) parlamenti képviselője, Alekszandr Hinstejn dobta be, aki ezúttal is támogatásáról biztosította Navalnijt. Szerinte is aggályos, hogy Basztrikin felsőbb engedély nélkül, államtitkok birtokában szabadon utazott külföldre.

Navalnij azt ígérte, az ügy kivizsgálását fogják kérni. Igaz, azt nem más fogja végezni, mint maga az SZKR.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.