Kizárták a rasszista görög hármasugrónőt

Papahrisztu a Twitteren az afrikai bevándorlókon gúnyolódott, és a szélsőjobboldali Arany Hajnal pártot dicsőítette.

Kizárták szerdán a görög olimpiai csapatból Vula Papahrisztu hármasugrónőt, aki így már el sem utazhat Londonba, a pénteken kezdődő nyári játékok színhelyére - jelentette az ESPN amerikai sportcsatorna az Associated Press hírügynökségre hivatkozva. Hazája olimpiai bizottsága ezt azzal indokolta, hogy a sportolónő - akit az AP nem ért el telefonon Athénban - "az olimpiai mozgalom értékeivel és eszméjével ellentétes kijelentést tett".

Az atléta a Twitter mikroblogon közzétett megnyilvánulására ezrével érkeztek a kommentek azt követően, hogy - még vasárnap - azt írta a nyugat-nílusi lázt terjesztő, Görögországban elszaporodott szúnyogok kapcsán: "Annyi afrikai van Görögországban, hogy a nyugat-nílusi szúnyogok hazai kosztot kapnak!". Papahrisztu éltette Iliasz Kaszidiariszt, az athéni parlamentbe bejutott Arany Hajnal neonáci párt kéviselőjét és szóvivőjét is a névnapján: "Sok-sok boldog évet, légy mindig erős és igaz!". A szélsőséges politikus pár héttel ezelőtt híresült el, amikor arcon ütött egy kommunista képviselőnőt, egy másikra pedig vizet löttyentett.

Az atléta kommentjeit követően politikusok, így a Demokratikus Baloldal élesen bírálta a hármasugrót. Maga Papahrisztu kezdetben bagatellizálni próbálta kijelentéseit. Kedden még ezt "csiripelte": "Ilyen vagyok. Nevetek. Nem vagyok CD, hogy beragadjak. És ha hibázom, nem az újrajátszást nyomom meg. Hanem a lejátszást - és továbblépek!" - jelentette az AP.

Szerdán viszont már ezt közölte, angolul is, a Facebook-profilján is olvashatóan: őszintén bánja a "szerencsétlen és ízléstelen viccet". 

 

 

Vula Papahrisztu a júniusi atlétikai Európa-bajnokságon, Helsinkiben
Helsinki, 2012. július 25. Vula Papahrisztu görög hármasugró versenyzik az atlétikai Európa-bajnokságon Helsinkiben 2012. június 29-én. Az atlétát a Twitter-oldalán közzétett rasszista bejegyzése miatt július 25-én kizárták a görög olimpiai csapatból, így el sem utazik Londonba. Papahrisztu a szerinte Görögországban nagy számmal előforduló afrikai bevándorlókkal kapcsolatban írt rasszista bejegyzést csevegőoldalára, amit az eset óta megszüntetett. (MTI/AP/Matt Dunham)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.