Kizárt, hogy Koszovó egyesüljön Albániával

Kizárta Sali Berisha albán miniszterelnök annak lehetőségét, hogy országa egyesül a túlnyomó többségében albánok lakta Koszovóval, hangsúlyozva: a két balkáni ország külön-külön szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz.

A kétnapos koszovói látogatáson tartózkodó Sali Berisha erről kedden Pristinában beszélt. Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya - amelyet az 1999-es  jugoszláviai NATO-bombázások után az ENSZ ideiglenes igazgatása alá  helyeztek - tavaly februárban hirdette ki elszakadását Szerbiától.

Koszovó és a vele délnyugatról határos Albánia azóta  megállapodott, hogy állampolgáraik szabadon utazhatnak egymás  országába. A tiranai kormány megengedte, hogy Koszovó használja az  észak-albániai Shen Gjin tengeri kikötőt, valamint autópályát  építtet a két ország között. Szerb vezetők azzal vádolták meg Berishát, hogy a két albán  többségű ország egyesítésére törekszik. Berisha koszovói látogatása alkalmából a két ország vezetői  megállapodást írtak alá a határrendőrség és a vámszervek  együttműködéséről.

Koszovó függetlenségét eddig 62 ország ismerte el - köztük az EU  számos tagállama, Magyarország is -, Szerbia és legfőbb támogatója, Oroszország viszont elutasítja azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.