Korrupt finanszírozója miatt kizárhatják a román bajnokot

Eleshet az európai kupaszerepléstől a román futball emblematikus csapata, a Steaua, miután finanszírozóját újabb három évi börtönbüntetésre ítélték. Gigi Becali azt bizonygatta a bíróságon, hogy szabadulása esetén megtisztítaná a román futballt a korrupciótól.

Eleshet az európai kupaszerepléstől a román futball emblematikus csapata, a Steaua, miután finanszírozóját újabb három évi börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság, ezúttal egy focival összefüggő ügyben. A szövetségi kapitány lemondása is felmerült az eset kapcsán. A vádirat szerint a bukaresti Steaua finanszírozója (a klub aktáiban nem szerepel), Gigi Becali 2006. május 11-én fejenként 5-10 ezer eurót ajánlott fel a Besztercei Gloria játékosainak, hogy korrektül játsszanak a Bukaresti Rapid ellen a bajnokságban május 16-án esedékes találkozón.

Két évvel később, 2008. május 4-7-én Becali 1,7 millió eurót ajánlott fel a Kolozsvári U játékosainak, hogy a bajnokságban küszöbön álló házi rangadón legyőzzék a Pászkány Árpád tulajdonában lévő CFR-t, amely a Steauával együtt akkor esélyes volt a bajnoki címre. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) Kolozsvárott tetten érte Becali küldöncét, még mielőtt az átadta volna a pénzt. Az azóta sokat emlegetett táskát az 1,7 millió euróval együtt elkobozták. Utóbb Becali azt állította, hogy telekvásárlás céljával küldte a pénzt Kolozsvárra, és bemutatott egy előszerződést, amelyet tanúként Victor Piturca szövetségi kapitány is aláírt.

Hétfőn a legfelsőbb bíróság előtt Becali – akit május 20-án már elítéltek három évre a védelmi minisztériummal lebonyolított telekcsere miatt – elismerte, hogy az elővásárlási szerződés hamis volt. Sőt részletesen beszámolt az indítékairól is, miközben egyes szám harmadik személyben ecsetelte a bíráknak, hogy „jó fiú lett”, a társadalom pedig hasznát látná a szabadulásának, mert megtisztítaná a román futballt a korrupciótól. Majd elmesélte, hogy azért folyamodott a hamisításhoz, mert vissza akarta szerezni az ügyészség által lefoglalt 1,7 millió eurót. Válság lévén szüksége volt készpénzre az ingatlanvállalkozásai működtetéséhez. A dokumentumot az ő „parancsára” antedatálták, Piturca pedig anélkül látta el kézjegyével, hogy tisztában lett volna a tartalmával. Becali nyomatékosította, hogy egy másik csapatnak a „díjazása” nem minősül korrupciónak, hiszen tudomása szerint ez a nyugat-európai bajnokságokban is bevett gyakorlat.

A bírák ezt másként látták, és Becalit két korrupciós cselekményért három-három év börtönre, a szövetségi kapitányt pedig bűnpártolásért egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A Piturca barátjaként és támogatójaként ismert neves romániai edző, Jenei Imre úgy vélte: a tréner ártatlan, illetve lesz benne annyi büszkeség, hogy adott esetben lemondjon.

A szakmát és a sportsajtót inkább az foglalkoztatja, hogy lepontozzák-e a Steauát, illetve kizárják-e az európai kupákból. A román lapok szerint a Steaua vezetői arra alapoznak, hogy Becali semmiféle minőségben nem szerepel a klub aktáiban. Részvényeiről is lemondott 2010-ben, a klub többségi tulajdonrészét azóta két rokona birtokolja. – Mi köze Becalinak a Steauához? Menjetek a dolgotokra! – hárította el az újságírók kérdéseit a labdarúgó liga (LPF) elnöke, Dumitru Dragomir is.

Azonban egyáltalán nem biztos a sportsajtó szerint, hogy ezzel az érveléssel meggyőzhetők lesznek a nemzetközi fórumok is. Példaként a Fenerbahce esetét hozták fel: a török sporthatóságok megkegyelmeztek neki, de az UEFA kizárta a Bajnokok Ligájából.

Piturca először kedd este kommentálta az ítéletet a Trinidad és Tobago elleni, 4-0-ás győzelemmel zárult barátságos mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. Úgy vélte, a Steaua esete merőben különbözik a Fenerbahcétól, ezért nem valószínű, hogy a román csapat elesik az európai kupaszerepléstől. A „pénzestáska-üggyel” kapcsolatos kérdést elhárította. – Nem tudom, mi történt. Ez az én személyes problémám, amiről nem akarok veletek beszélni – mondta. A lemondását firtató kérdésre köszönt, majd távozott.

Piturca a Steauával 1986-ban megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-Kupáját, a jelenlegi Bajnokok Ligája elődjét – Jenei Imre irányítása alatt –, majd később többször maga is edzette a csapatot. A Steaua lepontozása esetén, a Bajnokok Ligájában a bajnokság második helyezettje, a Pandurii Targu Jiu foglalná el a helyét.

Gigi Becali, a Steaua Bukarest labdarúgóklub elnöke, egykori pásztor leadni készül szavazatát az európai parlamenti választásokon Bukarestben 2009. június 7-én. A 2009 áprilisában három férfi elrablásával kapcsolatban letartóztatott, majd feltételese
Gigi Becali, a Steaua Bukarest labdarúgóklub elnöke, egykori pásztor leadni készül szavazatát az európai parlamenti választásokon Bukarestben 2009. június 7-én. A 2009 áprilisában három férfi elrablásával kapcsolatban letartóztatott, majd feltételese
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.