Kivonulnak Törökországból a kurd lázadók

A kivonulást márciusban hirdette meg Abdullah Öcalan, a Kurd Munkáspárt vezetője.

Elkezdték a kivonulást Dél-Törökországból a kurd lázadók – jelentette a békefolyamatot vezénylő kurd politikusokra hivatkozva szerdán az AFP. A francia hírügynökségnek Selahattin Demirtas, a Törökországban legálisan működő a Béke és Demokrácia Pártja (BDP) egyik vezetője beszélt arról, hogy a lázadók megmozdultak, és az iraki határ túloldalán, Kurdisztánban lévő támaszpontok felé tartanak. A kivonulást börtönéből Abdullah Öcalan, az Egyesült Államok és az Európai Unióban is terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspárt (PKK) vezetője márciusban hirdette meg a kurd-török békefolyamat újraindításáért, a távollétében Murat Karayilan irányításával működő PKK pedig a múlt hónapban jelezte, hogy május elején kezdődik a dolog.

Törökországot szerdán 200-500 kurd lázadó hagyja el gyalogszerrel három menetoszlopban Hakkari és Sirnak tartományon keresztül. A kivonulás kényes kérdés: 1999-ben, amikor Öcalan a legutóbbi alkalommal meghirdette, török egységek támadtak a távozó kurdokra. Az akkori vérfürdőnek 500 halálos áldozata volt. Karayilan áprilisban figyelmeztetett, visszalőnek, ha támadás éri őket, a kivonulást pedig azonnali hatállyal felfüggesztik. Az AFP szerint a kurdok ingerülten vették tudomásul, hogy kedden török egységek intenzíven járőrözni kezdtek a határvidéken, a mozgásukat pedig az időről időre elsuhanó vadászgépekről is figyelték. Ami az esetleges támadással kapcsolatos aggályokat illeti, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a kivonulás bejelentése után többször is ígéretet tett, hogy a kurdok sértetlenül kelhetnek át a határon.

A kivonulásról Ankarában hivatalosan egyelőre nem nyilatkoztak, a Reuters csak egy névtelenséget kérő hírszerzési tisztségviselőt szólaltatott meg, aki szkeptikusan azt mondta, „mozgás van” a délkeleti határokon, de hogy kivonulásról van-e szó vagy csak erőt akarnak gyűjteni az iraki Kurdisztánban lévő támaszpontokon, az még nem világos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.