Kivonulnak a franciák is

Néhány órával Barack Obama amerikai elnök bejelentése után Nicolas Sarkozy is bejelentette, hogy a francia egységeket is kivonják Afganisztánból.

Az Élysée-palota által kiadott közlemény szerint a 4000, nagyrészt Kabul és Mazar-i-Sarif körül szolgálatot teljesítő francia katona kivonása az amerikai ütemtervet követi majd. Barack Obama amerikai elnök szerda éjjeli bejelentése szerint 2011 végéig 10 ezer amerikai katonát rendelnek vissza Afganisztánból, egy évvel később pedig további 23 ezer hagyhatja el az ázsiai országot. Ez zt jelenti, hogy 2013-ra még 68 ezer amerikai marad – őket annak függvényében vonják ki, mennyire lesznek felkészültek az afgán erők a biztonsági feladatok átvételére.

A most bejelentett kivonulási folyamat gyorsabb annál, mint amilyet szakértők előzetesen vártak, és annál is, amilyen a hadsereg vezetése szerint indokolt lenne, az Obama-adminisztrációt azonban számos kritika érte a kongresszusban a heti kétmilliárd dolláros háborús költségek, az eddigi 1500 amerikai halott és több mint 12 ezer sebesült miatt. (Összehasonlításul: Párizsnak csak 2009-ben 450 millió eurójába kerültek az afganisztáni hadműveletek, amelyekben mindezidáig 62 katona veszett oda.)

Bár Hamid Karzai afgán elnök üdvözölte az amerikai csapatkivonási tervet, a tálibok szerint pusztán „szimbolikus” döntésről van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.