Kivételezett a bank az elnök családjával?

Menesztik a legnagyobb román állami pénzintézet, a CEC Bank elnökét. Állítólag kivételezett Ioana Basescuval, az elnök nagyobbik lányával, aki egymillió eurós bankkölcsönt kapott.

Menesztik a legnagyobb román állami pénzintézet, a CEC Bank elnökét – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök. Radu-Gratian Gheteának azt róják fel, hogy bankja kivételezett az államfő családjával.

Traian Basescu a bukaresti parlamentben. Szerinte a kormányfő belegázolt az igazságszolgáltatásba
Traian Basescu a bukaresti parlamentben. Szerinte a kormányfő belegázolt az igazságszolgáltatásba

Ioana Basescu, az elnök nagyobbik lánya (a másik, Elena, európai parlamenti képviselő) szeptember elején 290 hektár termőföldet vásárolt a Calarasi megyei Nana községben, a fővárostól 50 kilométerre keletre. A vételár kisebbik részét apja állítása szerint közjegyzői fizetéséből, a legnagyobb részét pedig, több mint egymillió eurót bankkölcsönből fedezte, amit az állami CEC Banktól vett fel.

Kormánypárti politikusok szerint a CEC Bank kivételezett a Basescu-lánnyal, hiszen honlapja szerint a pénzintézet legfeljebb 700 ezer euró értékű kölcsönöket folyósít. De kételyek merültek fel a hitel teljesíthetőségével kapcsolatban is. A harmincéves futamidejű szerződés szerint Ioana Basescunak havonta több mint 30 ezer lejt (1,9 millió forintot) kell törlesztenie.

Az államfő sajtótájékoztatón védte meg a lányát. Azt mondta, a bank nemcsak a közjegyzői jövedelmét vette figyelembe, hanem a vásárolt föld megmunkálásából várható jövedelmet is. Azt is elárulta, hogy eredetileg maga akarta megvásárolni az uradalmat, de nem kapott hitelt, miután elnöki fizetését a bank elégtelennek ítélte.

Az ügyet bonyolítja, hogy közben kiderült, az államfő közbenjárt Ghetea érdekében a pénzügyminiszternél. Traian Basescu telefonon felhívta Daniel Chitoiut, és azt kérte tőle, hogy a pénzügyi tárca lehetőleg ne menessze idő előtt a CEC Bank elnökét. A 64 éves bankár (egyben a Román Bankszövetség elnöke) mandátuma jövőre jár le.

Hétfőn a román szenátus házbizottsága parlamenti vizsgálóbizottság megalakításáról döntött. A bizottság azt fogja megvizsgálni, hogy a hitelt milyen kamatfeltételekkel kapta Basescu lánya, és eleget tett-e valamennyi követelménynek ahhoz, hogy hozzáférhessen a kölcsönhöz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.