Kivégezték a neonáci tömeggyilkost

Joseph Franklin saját bevallása szerint húsz embert ölt meg az Egyesült Államokban fehér felsőbbrendűségi indíttatásból. És ő lőtte tolószékbe Larry Flyntet, aki nemrég pert indított, hogy Missouri állam ne hajtsa végre a halálbüntetést.

Szerdán az Egyesült Államokban kivégezték Joseph Franklint, azt a neonáci tömeggyilkost, aki a saját bevallása szerint 1977 és 1980 között 20 embert ölt meg fehér felsőbbrendűségi indíttatásból. A most 63 éves férfit méreginjekcióval végezték ki egy missouri börtönben.

Franklin a hatvanas években, Hitler Mein Kampfjának a hatására faji háborút akart szítani. Zsidókat és feketéket vett célkeresztbe; amiért halálra ítélték, az az első, 1977-es gyilkossága volt, amikor barmicvó után egy St. Louis-i zsinagóga előtt lelőtt egy férfit, Gerald Gordont. A helyszínre Franklin egy telefonkönyvben talált rá, és ahogy Gordonnal, úgy mindegyik későbbi áldozatával is a távolból végzett. Tizenhat bankot rabolt ki, hogy elég pénze legyen a támadások megszervezésére, és hét gyilkossági ügyben találták bűnösnek, de azt állította, összesen húszat követett el. Miután elkapták, Franlin bevallotta azt is, hogy ő kísérelt meg merényletet 1978-ban a Hustler-birodalom alapítója, Larry Flynt ellen, mert a pornográf magazinban fotósorozat jelent meg egy fekete férfi és egy fehér nő pásztorórájáról. Flynt túlélte a támadást, de azóta is tolószékben él. Franklin utolsó célpontja 1980-ban az ismert fekete emberi jogi aktivista és ügyvéd, Vernon Jordan volt, de őt is csak megsebesítenie sikerült. Néhány éve egy interjúban azt mondta, hogy már nem gyűlöli a feketéket és a zsidókat. A börtönben rájött, hogy ők is emberek.

Azután egyébként, hogy Jay Nixon missouri kormányzó hétfőn elutasította a kegyelmi kérvényt, kedden néhány órán át úgy tűnt, hogy Franklin megússza, egy missouri körzeti bíró ugyanis a méreginjekció körüli aggályok miatt felfüggesztette a halálos ítélet végrehajtását. Ezt a felfüggesztést a fellebbviteli bíróság később azonban eltörölte, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága pedig azonnal megszólalt, helyt adva a felfüggesztés eltörlésének. Franklint ekkor, szerda reggel azonnal a vesztőhelyre kísérték. Elutasította az utolsó tál ételt és az utolsó szó jogával sem élt. Azután, hogy beadták neki a méreginjekciót – öt grammnyit egy pentobarbital nevű barbiturátszármazékból – nyeldekelni kezdett, majd elcsendesült. Tíz perccel később halottnak nyilvánították. Ügyvédje, Jennifer Herndon szerint nem biztos, hogy a paranoid skizofréniában szenvedő férfi felfogta, mi történik vele.

Missouriban hosszú időn át egy három injekcióból álló méregkombinációval hajtották végre a kivégzéseket, de mivel a gyártók leálltak, a szövetségi állam 2012 áprilisában átállt a propofol nevű altatóra. Ezt az elítéltek szervezetébe egyetlen injekcióval lehet befecskendezni, Missourinak azonban nemrég újra váltania kellett, mert a propofol európai import, az EU pedig már többször fenyegetett, hogy ha a szert az Egyesült Államokban kivégzésre akarják használni, akkor inkább nem kereskedik vele többé. Emiatt, hogy a missouri hatóságoknak végül pentobarbitalra esett a választásuk, csakhogy a méreg körüli huzavona miatt Franklin védelme a törvény előtt megtámadta a kivégzés végrehajtását, a halálos ítélet felfüggesztését elrendelő körzeti bíró, Nanette Laughrey az indoklásban jelezte is, hogy a szövetségi állam büntetés-végrehajtása semmiféle dokumentummal nem szolgált arról, hogy a pentobarbitalt hogyan adják be és miként hat.

Az Egyesült Államok 32 szövetségi államában van halálbüntetés. Ebből tizenkettőben több mint öt éve, hét másikban pedig több mint tíz éve nem hajtottak végre kivégzést. Az eminensek listáját Texas vezeti, ahol 1976 óta 507 elítéltet végeztek ki, ezután Virginia következik száztízzel, Oklahoma a harmadik (106), Florida a negyedik (81), Missouri pedig hatvannyolc kivégzéssel az ötödik helyen áll.

Ami Flyntet illeti, hiába a tolószék, a Hustler-birodalom alapítója következetesen ellenzi a halálbüntetést, sőt, az ismert emberi jogi szervezettel, az Amerikai Polgárjogi Szövetséggel (ACLU) karöltve egy hete még pert is indított Missouri ellen Franklin ítéletének az eltörléséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.