Kivégezték a Tienanmen téri merénylőket Kínában

„Terrorista" merényletek elkövetéséért nyolc embert kivégeztek Hszincsiang tartományban – jelentette ma a kínai állami hírügynökség.

A főként muzulmán ujgurok által lakott Hszincsiangban öt embert bombakészítésért és gyújtogatásért, három férfit pedig a tavaly októberi Tienanmen téri merényletért végeztek ki.

A Xinhua állami hírügynökség szerint a három férfi volt az értelmi szerzője annak a merényletnek, amely során egy terepjáró belehajtott a Tienanmen téren ácsorgó turisták tömegébe. Egy Fülöp szigeteki nő, és egy kantoni férfi életét vesztette, csakúgy, mint a kocsi sofőrje, annak felesége és anyósa, akik szintén a terepjáróban ültek.

A Xinhua csak szűkszavúan számolt be a többi halálraítélt személyről, de a hírügynökség tájékoztatása szerint egyiküket egy rendőrkapitányság ellen elkövetett merényletért ítélték el, ketten pedig a vád szerint terrorista szervezeteket vezettek.

Dilxat Raxit, az emigrációban élő ujgurok vezetője szerint a kivégzés „annak a tipikus esete, amikor a törvény kiszolgálja a politikát", idézi a BBC.

Mint azt korábban megírtuk, Hszincsiang időről-időre véres etnikai villongások színhelye, ahol a muzulmán ujgurok és a han kínaiak között igen nagy a feszültség. Az erőszak 2009 júliusában hágott a tetőfokára, amikor a tartomány székhelyén, Urumcsiban zavargások törtek ki, és az ujgurok tömegével támadtak rá a hanokra, valamint randalíroztak és gyújtogattak. A zavargásoknak 200 halálos áldozata és 1700 sérültje volt. Több ujgurt halálra ítéltek. Kínában a hatóságok rendszerint terroristának nevezik azokat az ujgurokat, akik részt vesznek a zavargásokban

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.