Még vár az RMDSZ

Továbbra is Traian Basescu vezet a novemberben esedékes román államfőválasztások jelöltjeinek versenyében. Az induló Kelemen Hunor miatt az RMDSZ-nek még nem kell lándzsát törnie egyik román jelölt mellett sem.

A BCS bukaresti közvélemény-kutató intézet szerint a jelenlegi államfőre a választók 35,4 százaléka voksolna.

A július közepén készített felmérés rangsorában Traian Basescut a liberális Crin Antonescu követi 21,5, harmadik helyen pedig a szociáldemokrata Mircea Geoana áll, 19,1 százalékkal. E három esélyes jelölt mögött a szélsőséges Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt elnöke (7,9%), az elnökválasztáson indulni egyébként nem szándékozó Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester (5,4%), Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke (5%), illetve Radu herceg, I. Mihály román exkirály veje (4,7%) áll.

Az RMDSZ júniusban döntött amellett, hogy saját jelöltet indít a novemberi elnökválasztásokon, hogy üzenetét minél hatékonyabban eljuttassa a közvéleményhez. A saját jelölttel a szövetség megoldotta azt a dilemmát is, hogy az első fordulóban - amelyben valószínűleg egyik jelölt sem szerzi meg a voksok többségét - nem kell egyetlen román jelölt mellett sem letennie a garast.

A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) egyelőre nem döntötte el, hogy támogatja-e Kelemen Hunort vagy sem. Egyelőre úgy tűnik, hogy az EMNT feltételekhez kötné a támogatást. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azonban máris bejelentette: arra bíztatja az erdélyi magyarokat, hogy érvénytelenítsék szavazólapjaikat, és az autonómia bukaresti elutasításáért ily módon tiltakozzanak.

Orbán Viktor Fidesz-elnök a múlt hét végén Tusnádfürdőn jelezte: Traian Basescu támogatását tartja célszerűnek a második fordulóban. A bukaresti Új Magyar Szó napilapban azonban Bíró Béla azt állítja, a liberális Crin Antonescu szolgálná leginkább a magyarság érdekeit, beleértve "a székelyföldi autonómiát is megalapozni képes" valóságos decentralizációt.

Bukaresti román elemzők úgy látják, hogy a novemberi elnökválasztások után a román belpolitikában jelentős átrendeződés várható, attól függetlenül, hogy ki lesz a győztes. Ha Basescu győz, ő valószínűleg megszabadulni akar majd a szociáldemokrata koalíciós partnertől, ha pedig Antonescu vagy Geoana kerekedik felül, mindkettő kormányváltást fog majd ösztönözni. Basescu és Antonescu számításaiban az RMDSZ-nek is lenne szerepe, Geoana azonban nem számít a szövetségre.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnökjelölt tuisnádfürdői előadásán „Lehet-e magyar elnöke Romániának 2009-ben?”
Tusnádfürdő, 2009. július 8. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke, aki szövetség államelnök-jelöltje is az őszi romániai elnökválasztásokon a Lehet-e Romániának magyar államelnöke 2009-ben? címmel tart előadást a hatodik alkalommal megrendezett EU Táborban, Tusnádfürdőn. Az ötnapos rendezvényen, melyet az RMDSZ ífjúsági szervezete a MIÉRT, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen szervezett az Európai Unió jelene és jövője, térségünk integrációs esélyei, Románia és Magyarország perspektívái témák egyaránt szerepelnek. MTI Fotó: Haáz Sándor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.