Kivándorolt Ausztriába csaknem kilencezer emberünk

Tavaly 8600 magyar állampolgár telepedett át Ausztriába – derül ki az Osztrák Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

A tipikus magyar kivándorló fiatal, nyugat-dunántúli férfi, szakmunkás képzettséggel vagy diplomával rendelkezik - írja az ORF magyar nyelvű portálja.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják: 2015 elején 54 ezer 939 magyar élt Ausztriában, számuk az idei év elejére 63 ezer 550-re emelkedett.

A tavalyi menekülthullám következtében az Ausztriában élő szírek száma növekedett a legnagyobb mértékben, 11 ezer 255-ről 33 ezer 313-re. Őket az afgánok követik a sorban: 2015 januárban 16 ezer 779-en éltek Ausztriában, az idei év elején már 35 ezer 618-an.

Ez idő alatt az irakiak száma megháromszorozódott. A románok elveszítették dobogós helyüket, őket az országok sorrendjében ötödikként a Magyarországról nyugati szomszédainkhoz költözők követik.

Osztrák munkaügyi szakemberek a Nol-nak elmondták: Burgenlandban is vannak még akár a magyarokra váró álláshelyek, de a távolabbi tartományokban több szakembert keresnek, például a vendéglátásban. Azok a magyarok, akik otthonuktól 3-400 kilométerre találnak munkahelyet, többségükben párjukkal érkeznek Ausztriába, s egy idő után meg is próbálnak ott véglegesen letelepedni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.