Kiutasítottak három venezuelai diplomatát az Egyesült Államokból

Ez válasz volt a dél-amerikai ország hasonló lépésére.

Az Egyesült Államok kedden kiutasított három venezuelai diplomatát válaszul a dél-amerikai ország hasonló lépésére. A venezuelai kormány azzal vádolta meg a caracasi amerikai követséget, hogy zavargásokat szít az országban, és ezek február 12. óta több mint egytucatnyi halálos és mintegy 150 sebesült áldozatot követeltek. A hatóságok mintegy félezer embert vettek őrizetbe hosszabb-rövidebb időre. Washington alaptalannak nevezte a venezuelai vádakat.

Az amerikai diplomatákat február 17-én utasították ki Venezuelából, amire válaszul Washington kedden két venezuelai követségi első titkárt és egy másodtitkárt minősített nemkívánatos személynek és szólított fel arra, hogy 48 órán belül hagyja el az Egyesült Államokat.

A Washington és Caracas közötti viszony a néhai Hugo Chávez szocialista elnök 1999 és 2013 közötti kormányzása alatt romlott meg, és utódja, Nicolás Maduro tíz hónappal ezelőtti hatalomra kerülése után sem következett be javulás. A két ország diplomáciai missziója 2008 óta nagykövet nélkül működik a másik fővárosában.

Venezuela kormánya a diplomáciai pengeváltás ellenére kedden volt brazíliai misszióvezetőjét, Maximilien Sánchezt terjesztette fel amerikai jóváhagyásra új washingtoni nagykövetéül. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a lépést megelőzően kijelentette, hogy a venezuelai kormánynak a misszióvezetők cseréje helyett inkább a saját népével kellene párbeszédre törekednie. Carney szerint Washington együttműködik az Amerikai Államok Szervezetével a venezuelai belpolitikai feszültség lecsillapítása érdekében.

Diego Maradona volt argentin labdarúgósztár, aki kedden a brazíliai foci-világbajnokság idejére szóló kommentátori szerződést írt alá a caracasi Telesur tévéhálózattal, eközben kijelentette, hogy „mindannyian átlátunk azokon a hazugságokon, amelyeket az imperialisták mondanak vagy kitalálnak„. Felkészültem arra, hogy Venezuela katonája legyek bármiben, amiben csak szükséges. Éljen Chávez, éljen Maduro, sokáig éljen Venezuela" – tette hozzá Maradona, aki a néhai Chávez mellett Fidel Castro volt kubai vezetővel is baráti viszonyba került.

A tüntetők a magas infláció, az elterjedt bűnözés és az alapvető élelmiszerek hiánya miatt tiltakoznak. Venezuela Latin-Amerika legjelentősebb olajexportőre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.