Kiutasították Bolíviából az USAID munkatársait

Evo Morales elnöknek május 1-én futotta a saját fizetése megemelésére is.

Evo Morales bolíviai elnök a május elsejei rendezvényen, La Pazban bejelentette, hogy kiutasítják az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségét (USAID) az országból. Döntését azzal indokolta, hogy az USAID „manipulálja, kihasználja vezetőinket, és alamizsnát kínál az elvtársainknak”. Közölte, hogy az állam átveszi az amerikai ügynökség által „politikai és nem társadalmi megfontolásokból” finanszírozott programokat.

Bolívia Chapare tartománya kokatermesztőinek kérésére abból a körzetből már 2008-ban kitoltották az USAID munkatársait, azt megelőzően pedig egész Bolívia területéről az amerikai kábítószerellenes ügynökséget (DEA) is. Morales beszédében kifogásolta, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter egyik beszédében Latin-Amerikát az Egyesült Államok hátsó udvarának nevezte. Az elnök a munka ünnepe alkalmából azt is bejelentette, hogy az állami alkalmazottak idén 7-13 százalékos fizetésemelést kapnak.

Morales a főváros híres terén, a Plaza Murillón több száz ember előtt azt is közölte, hogy különféle vállalkozói szektorok nyomására fel kell emelnie saját fizetését is, ugyanis más stratégiai fontosságú szektorok vezetőinek a fizetése az elnökéhez van igazítva. Mostantól Morales a minimálbér 15-szörösét, 18 ezer bolíviánót (2500 dollárt) fog kapni. Megígérte, hogy a Bolíviai Munkás Központtal tárgyalásokat kezd a nyugdíjtörvény felülvizsgálatáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.