Kiutasítottak Bahreinből egy amerikai államtitkár-helyettest

A tárca tájékoztatása szerint nem látják szívesen Bahreinben Tom Malinovskit, az amerikai külügyminisztériumnak a demokrácia, az emberi jogok és a munkaügyek kérdéseiért felelős helyettes államtitkárát.

Kiutasítottak Bahreinből egy magas rangú amerikai diplomatát, mert találkozott az ország legfőbb síita ellenzéki párt, al-Vifák képviselőivel - jelentette be hétfőn a manamai külügyminisztérium.

A közlemény szerint a politikus beavatkozott a szunnita királyság belügyeibe. "Az ilyen találkozók megosztják az ország népét" - közölte a manamai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy Malinovski cselekedetei ellentétesek a hagyományos diplomáciai normákkal.

A minisztérium mindazonáltal leszögezte, hogy az ország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok a szóváltás ellenére továbbra is erősek és fontosak maradnak. Ez Washington számára is elsődleges fontosságú, ugyanis itt állomásozik az amerikai haditengerészet ötödik flottája, amely Iránnal szemben erősíti az Egyesült államok pozícióit.

Malinovski vasárnap érkezett a Perzsa-(Arab-)öböl menti országba, eredetileg három napig szándékozott maradni, de a felszólítás miatt egy nappal korábban el kell hagynia Bahreint.

A diplomata kormányzati tisztségviselőkkel és az ország legismertebb emberi jogi aktivistájával, Nabil Radzsabbal is megbeszélést akart folytatni.

Név nélkül nyilatkozó washingtoni források megerősítették a kiutasításról szóló híreket, azonban közölték, hogy a politikus bizonyos logisztikai nehézségek miatt még mindig Bahreinben tartózkodik - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.