Kiutasítják a szír diplomatákat a tömeggyilkosság után, mi ezt nem tehetjük meg

Több nyugati hatalom is úgy döntött, nem kér többet Aszadékból a Hulában végrehajtott mészárlás után. Elítéli a vérengzést Magyarország is, de mivel Damaszkuszban mi látjuk el Ausztria, Kanada és Nagy-Britannia képviseletét is, nem mutathatunk ajtót a budapesti ügyvivőnek.

Szíria diplomatáit Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Ausztrália, Olaszország, Kanada és Spanyolország utasítja ki, miután kiderült, hogy a pénteki tömeggyilkosságot a Bassár el-Aszad elnökhöz hű sabiha milícia hajtotta végre. A milícia 108 polgári személlyel – köztük 49 gyermekkel és 34 nővel – végzett. Emiatt az ENSZ is egyhangúlag elítélte Szíriát; a határozat elfogadása elé az Aszad-rezsim két hagyományos szövetségese, az állandó BT-tag Oroszország és Kína sem gördített akadályt. Oroszország Szíria fő fegyverszállítója, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig a BT-határozat után a kormányt és ellenzékét is felelőssé tette a mészárlásért.

Egyelőre nem számolunk Szíria budapesti ügyvivőjének kiutasításával – mondta lapunknak Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője, hozzátéve: hazánk mindamellett a lehető leghatározottabban elítéli a hulai mészárlást. Kérdésünkre, mi indokolja a magyar álláspontot, Kaleta elmondta: hazánk látja el Damaszkuszban Ausztria, Kanada és Nagy-Britannia képviseletét, ami fokozott konzuli és humanitárius feladatterhet ró a nagykövetségre. A reciprocitás (kölcsönösség) diplomáciai elve alapján Szíria várhatóan kiutasítaná az ott feladatot teljesítő magyar diplomatákat, ha Budapest is meghozná velük szemben ezt a lépést.

Kedden először Ausztrália tett bejelentést a szír diplomaták kiutasításáról, a döntéshez szerdán csatlakozott a többi nyugati ország, így az a Franciaország is, amelynek külügyminisztériuma „önfeledt gyilkolászásnak” minősítette a Hulában történteket.

A szemtanúk szerint a sabiha milícia szabályszerű kivégzéseket hajtott végre Hulában: volt, akinek a szeme láttára ütötték le puskatussal és lőtték arcon az édesapját. A túlélők azt állítják, csak elbújva vagy halottnak tettetve magukat tudták megúszni a vérengzést.

Ezzel párhuzamosan kedden Kofi Annan, az ENSZ különleges megbízottja, volt főtitkár készül tárgyalóasztalhoz ülni Aszaddal. Megfigyelők szerint a megbeszéléseken végleg eldől, mi lesz a hatpontos annani béketerv sorsa, amelynek csak az első eleméből, a tűzszünetből sikerült ideig-óráig megvalósítani valamit. Bár elvben tűzszünet van, a kormányerők támadásaiban naponta újra tucatnyi ember veszti életét, Hula miatt pedig az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) is a fegyvernyugvás teljes felmondásával fenyegetőzik. A béketerv a pokolra megy, Ha az ENSZ nem tudja megvédeni a polgári személyek életét – hangoztatta közleményében az FSA. Ami az előzetes nyilatkozatokat illeti, Annan sem tűnik túl optimistának: szerinte Hula egy súlyos következményekkel járó, szörnyű pillanat volt a 14 hónapja kitört felkelés történetében, Damaszkusznak pedig „merész lépéseket” kell tenni, ha bizonyítani akarja elkötelezettségét a béke mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.