Kiutasíthatják Csehországból a megvádolt ukrán pornószínésznőt

Az illetékes cseh bíróság másodfokon is elutasította Anastasia Hagen kérelmét, akit hazájában erkölcstelen filmek terjesztése és a gyermekei helytelen nevelése miatt vonnának felelősségre. Ő azt állítja, megzsarolták.

Hagen önmaga és a családja számára menekült státusért folyamodott a prágai hatóságokhoz. Az asszony kiadatását Kijev kérte. Hagent szülőhazájában erkölcstelen filmek terjesztése és gyermekeik helytelen nevelése, a férjét pedig adócsalás miatt miatt gyanúsították meg. A prágai ítélet értelmében a háromgyermekes családot tizenöt napon belül kiutasítják Csehországból és átadják az ukrán hatóságoknak. Pavla Rozumková, a Csehországba menekültek jogsegélyét ellátó szervezet (OPPU) tagja, a család ügyvédje érdeklődésünkre csalódottan állapította meg: a döntéshozók ezúttal sem vették figyelembe, hogy az Európai Parlament is többször bírálta Kijevet az alapvető emberi jogok megsértése és az ottani jogrend súlyos mulasztásai miatt. – Ilyen helyzetben a védencemnek sincs esélye ügyének tárgyilagos megítélésére, ráadásul a gyermekeit ukrajnai állami intézetbe vinnék. Ezért jogorvoslatért a cseh Legfelsőbb Bírósághoz fordulunk – közölte.

A volt Szovjetunió legismertebb pornószínésznőjét három éve Ukrajnában akarták bíróág elé állítani. A letartóztatás elől a család Csehországba menekült, ahol az orosz származású ugyancsak pornoszínész férjével korábban több filmet is forgatott. Egy ideig menekülttáborban éltek, majd ideiglenes letelepedési engedélyt kértek és kaptak. Ezután a megtakarított pénzükből házat vásároltak a közép-csehországi Kostelec nad Orlicíban. A férje taxisofőr lett. Másfél éve megszületett harmadik fiúgyermekük is. Ekkor kapták meg a cseh hatóságok. Ukrajnából a kiadatási kérelmet. Hagen levélben kérte a prágai belügyminisztériumot, hogy ne adják ki őket. Indoklásként azt hozta fel, hogy sosem terjesztett pornófilmeket, amelyeknek csupán a szereplője volt, gyermekeiről is példásan gondoskodik, és már évek óta visszavonult a pornóipar. Részletesen leírta a magas rangú kijevi döntéshozók zsarolásait, akik szexuális szolgáltatásai ellenében állításuk szerint hajlandók lettek volna ejteni a gyanúsításokat, ám az asszony nem teljesítette a vágyaikat. Hagen szerint ezután indították el a bűnvádi eljárást. A cseh belügyminisztérium szóvivője megkeresésünkre  elmondta: a család nem tekinthető politikai menekültnek, s nincs más olyan jogcím sem, amely alapján elutasíthatnák az ukrán megkeresést.

Hagen tavaly karácsony előtt a zord idő ellenére félmeztelenül tüntetett fiával a prágai parlament előtt, ami után közbotrány okozása miatt akarják őt megbírságolni. Az ukrán nő azonban vétlennek tartja magát, mert állítása szerint a női mell az anyaság és nem a szexualitás jelképe. Hiányos öltözetével nem követett el törvénysértést. Azt állítja, nem akart botrányt okozni, csupán a cseh hatóságok lelketlenségére kívánta felhívni a közvélemény figyelmét.

Mindeközben a község  római katolikus papja és evangélikus lelkésze is felfigyelt az ügyre. – Nyilván sokszor megsértették a tízparancsolatot, de már megbánták a tetteieket, és immár évek óta tisztességesen nevelik gyermekeiket, amit méltányolni kell – nyilatkozta Václav Vacek, Kostelec nad Orlicí plébánosa, aki az egyházmegye püspökének közbenjárását kérte a kitoloncolás megakadályozása érdekében, és gyűjtést szervezett a család megsegítésére.  – Ha elutasítják a kérelmünket, akkor  azonnal a  strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulunk, a jogerős döntésükig mindenképpen Csehországban szeretnénk maradni – nyilatkozta Hagen, az ügyét megkülönböztetett figyelemmel követő Lidové Noviny cseh napilapnak.

Anastasia Hagen a bíróság előtt
A bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.