Kiutasítanák Csehországból a volt ukrán pornószínésznőt

A zimankós idő ellenére félmeztelenül tüntetett fiával a prágai parlament előtt Anasztázia Hagen, volt ukrán pornószínésznő. Azt kérte a cseh hatóságoktól, hogy ne adják ki őt Kijevnek, ahol börtönbüntetés várna rá, három gyermekét pedig minden bizonnyal állami intézetbe hurcolnák.

A helyszínre érkező rendőrök igazoltatták, majd távozásra szólították fel. Néhány perc múlva engedelmeskedett nekik. Ennek ellenére közbotrányt okozó magatartása miatt eljárást indítottak ellene. Az ukrán nő vétlennek tartja magát, mert állítása szerint a női mellek az anyaság és nem a szexualitás jelképei, ezért hiányos öltözetével nem követett el törvénysértést. Nem óhajtott botrányt okozni, csupán a cseh hatóságok lelketlenségére kívánta felhívni a közvélemény figyelmét.

A posztszovjet térség legismertebb pornószínésznőjét két éve erkölcstelen filmek terjesztése és gyermekeik helytelen nevelése, a férjét pedig adócsalás miatt miatt gyanúsították meg Ukrajnában. A letartóztatás elől a kétgyermekes család Csehországba menekült, ahol az ugyancsak pornószínész, orosz származású férjével korábban több filmet is forgattak. Egy ideig menekülttáborban éltek, majd ideiglenes letelepedési engedélyt kértek és kaptak. Ezután a megtakarított pénzükből házat vásároltak a közép-csehországi Kostelec nad Orlicíban. Szása, a férje taxisofőr lett. Tavaly megszületett harmadik fiúgyermekük is. Ekkor kapták meg a cseh hatóságok Ukrajnából a kiadatási kérelmet, s az indoklást.

Anasztázia levélben kérte a prágai belügyminisztériumot, hogy ne toloncolják őt és családját vissza a szülőhazájába. Indoklásként azt hozta fel, hogy sosem terjesztett pornófilmeket, amelyeknek csupán a szereplője volt, gyermekeiről is példásan gondoskodik, s már évek óta nem vállal újabb szerepeket. Részletesen leírta a magas rangú kijevi döntéshozók zsarolásait, akik szexuális szolgáltatásai ellenében állításuk szerint hajlandók lettek volna ejteni a gyanúsításokat, ám az asszony nem teljesítette az óhajukat, s ezután indították el a bűnvádi eljárást.

Az elmúlt héten a prágai belügyi tárca az ukrán nő és a férje, valamint a gyermekeik kiadatásáról döntött. A szóvivő állítása szerint nem tekinthetők politikai menekültnek, s nincs más olyan jogcím sem, amely alapján elutasíthatnák az ukrán megkeresést. Ezután Anasztázia és a férje jogorvoslati kérelemmel fordult az illetékes cseh bírósághoz, hogy humanitárius szempontok alapján semmisítsék meg a belügyi tárca döntését. Kérésük nyomatékosítása érdekében tiltakozott a parlament előtt az ukrán asszony.

Több cseh vidéki római katolikus pap és evangélikus lelkész is felfigyelt az ügyére. – Nyilván sokszor megsértették a tízparancsolatot, de már megbánták ezt, tisztességesen nevelik gyermekeiket, amit méltányolni kell – nyilatkozta Václav Vacek helyi plábános, aki az egyházmegye püspökének közbenjárását kérte a kitoloncolás megakadályozása érdekében. A bíróságnak gyorsított eljárásban kell döntenie. – Ha elutasítják a kérelmünket, akkor azonnal a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulunk, a jogerős döntésükig mindenképpen Csehországban szeretnénk maradni – nyilatkozta Anasztázia Hagen a Lidové noviny cseh értelmiségi napilap munkatársának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.