Kiüríti jemeni nagykövetségét Washington

Kimenekítik Jemenből azokat az amerikai kormányzati munkatársakat, akiknek jelenléte nem feltétlenül szükséges. Négy al-kaidással dróntámadás végzett.

Az al-Kaida támadásától tartva, az amerikai külügyminisztérium kedden elrendelte jemeni nagykövetségének kiürítését. Kimenekítik az arab országból azokat az amerikai kormányzati munkatársakat, akiknek a jelenléte nem feltétlenül szükséges. Mivel „rendkívül nagy” a terrortámadás veszélye, az ország azonnali elhagyására szólították fel az amerikai állampolgárokat. „Az amerikai kormányt nagyon aggasztja az amerikai állampolgárokat, amerikai létesítményeket, amerikai és nyugati érdekeltségeket fenyegető esetleges támadás veszélye” – tartalmazza az MTI által idézett dokumentum. Közben a brit külügyi tárca is jelezte: evakuálja a jemeni nagykövetségen dolgozókat, és senkinek sem javasolja, hogy az országba utazzon – írta a BBC.

Korábban 19 amerikai képviseletet zártak be a Közel-Keleten és Afrikában. Amerikai titkosszolgálati tisztviselők és közel-keleti diplomaták közölték: a nagykövetségek bezárását az váltotta ki, hogy lehallgattak egy az al-Kaida vezére és a terrorszervezet jemeni vezetője között lezajlott beszélgetést, amelyben Ajman al-Zavahri nagy támadás végrehajtására utasítja az al-Kaida jemeni szárnyát.

Eközben az al-Kaida négy tagja vesztette életét egy amerikai dróntámadásban, amelyet a jemeni fővárostól, Szanaától mintegy száz kilométerrel keletre, Márib tartományban hajtották végre. Az AFP hírügynökség egy névtelenséget kérő forrása szerint az amerikai drón egymás után négy rakétát is kilőtt a járműre, amelyben a négy férfi utazott Vádi-Abida városában.

A SABA hivatalos jemeni hírügynökség jelentése szerint a négy jemeni férfi az al-Kaida tagja volt. A halottak közül egyelőre kettőt sikerült azonosítani. Egyikük Száleh at-Taisz al-Vaili, akinek neve rajta volt azon a 25 terroristát tartalmazó listán, amelyet hétfő este hozott nyilvánosságra a jemeni védelmi minisztérium. Ez a 25 személy arra készült, hogy terrortámadást hajt végre a csütörtökig tartó muszlim böjti hónap, a ramadán utolsó napjaiban, valamint az azt követő háromnapos böjttörő íd al-fitr ünnepen.

Az elmúlt nyolc nap folyamán ez volt a negyedik olyan akció, amely al-Kaida-tagok ellen irányult. A támadásokban összesen tizenhét ember veszítette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.