Kiújult észak-írországi erőszak

Lőszert tartalmazó borítékot kapott öt politikus a protestánsok és a katolikusok között kiújult erőszakhullámban, amelyet egy zászlóvita váltott ki.

Néhány órával később pedig otthona előtt egy szolgálaton kívül rendőrt kis híján lelőtt egy férfi a főleg protestánsok lakta Bangor városban. Egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként egyik esetben sem.

A rendőrség és protestáns szélsőségesek között a múlt héten történt utcai összecsapásokban mintegy 40 rendőr sebesült meg. A szélsőségesek megfenyegettek több rendőrt és politikust.

Mindazonáltal a brit biztonsági erők tagjait általában nem a protestánsok, hanem az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) ír terrorszervezet szakadár csoportjai szokták fegyveresen megtámadni. A múlt hónapban az IRA meggyilkolt egy munkába tartó börtönőrt.

A lőszert tartalmazó leveleket a belfasti parlament biztonsági szolgálata szűrte ki még kézbesítés előtt.

A felekezetek közötti újabb zavargásokat egy zászlóvita váltotta ki: a belfasti városi hatóságok úgy döntöttek, hogy a brit lobogót a jövőben nem mindennap, hanem csak különleges alkalmakkor, évente 17-szer tűzik ki a városházára, amely felett gyakorlatilag az épület felavatása, 1906 óta lobog a zászló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.