Kiújulhatnak a hongkongi zavargások

A különleges igazgatási terület kormánya lefújta a pénteki tárgyalásokat a demokráciapárti tüntetőkkel, miután a diákok vezetője csütörtök este arra buzdította a demonstrálókat, maradjanak az utcán addig, amíg nem sikerül egyezségre jutni a tanácskozás során. A tüntetők továbbra is szeretnék elérni a szabad választások tisztaságát, és Leung kormányzó távozását, aki a héten komoly botrányba is keveredett.
Tüntetők sátrai a Hongkong pénzügyi központja felé vezető úton
Tüntetők sátrai a Hongkong pénzügyi központja felé vezető úton
Bobby Yip / Reuters
A hongkongi diáktüntetés vezetője újra az utcákra hívta a demokráciapárti demonstrálókat, miután a kormány lemondta a péntekre tervezett megbeszélést. A felek először ültek volna tárgyalóasztalhoz a tiltakozáshullám szeptember végi kezdete óta.

A tüntetők száma jelentősen csökkent a napokban, miután kiderült, hogy Hongkong vezetése hajlandó egyeztetni a demonstráció szervezőivel. A BBC beszámolója szerint pár százan maradtak csak az utcákon, nagy részben diákok, de a barikádokat a helyükön hagyták, lezárva ezzel a város fő útvonalait.

A hétvégére azonban újra felerősödhetnek a zavargások, miután csütörtökön a kormány bejelentette, a tüntetőkkel lehetetlen konstruktív párbeszédet folytatni. Carrie Lam szerint nincs rendjén, hogy a tüntetők vezetői további demonstrációra szólítják fel az embereket. A főtitkár hozzátette, a tárgyalásokat nem lehet ösztönzésként használni arra, hogy még több demonstrálót küldjenek az utcára. Az illegális akciót be kell fejezni – mondta.

A demokráciapárti tüntetések vezetője kétszínűséggel vádolta a hongkongi kormányt, és felszólította őket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Alex Chow, a hongkongi diákszövetség elnöke elmondta, hogy a kialakult káoszért a kormányzat felelős, és az ő feladatuk a rend helyreállítása.

Bobby Yip / Reuters

Hongkongban azért robbantak ki diáktüntetések szeptember 22-én, mert a pekingi kormány bejelentette, 2017-ben választásokat tartanak a különleges igazgatási területen, de a jelölteket a voksolást megelőzően a kínai kormányzatnak is jóvá kell hagynia. A demonstrálók teljesen szabad választásokat követelnek a területen, és a jelenlegi kormányzó lemondását akarják a zavargásokban tapasztalt túlzott rendőri és kormányzati fellépés miatt.

Leung Chun-ying kormányzó mindeközben a héten botrányba keveredett. Az ausztrál Fairfax Media számolt be arról, hogy egy energetikai cég, az UGL Ltd. összesen 6,4 millió dollárt fizetett ki a vezetőnek 2012 és 2013 között egy beszerzéssel kapcsolatban. Az üzletet a DTZ Holdings ingatlan-tanácsadó vállalattal bonyolították le, amelynek a jelenlegi hongkongi kormányzó volt a távol-keleti igazgatója.

Leung hivatala tagadja a nagy összegű kifizetést. A kormányzó politikai ellenfelei teljes és nyilvános magyarázatot várnak az üggyel kapcsolatban.

Emily Lau, a Hongkongi Demokrata Párt elnöke elmondta, nem hiszi, hogy az alkotmány lehetővé teszi a terület vezetőjének, hogy más munkája is legyen. Az ellenzéki politikus szerint a pozíció összeférhetetlen Leung kormányzati szerepvállalásával, ezért vizsgálatokat kell indítani a kifizetésekkel kapcsolatban.

A pártelnök nem tartotta valószínűnek, hogy a törvényhozás és a hongkongi kormányzat megszavazza az ügy kivizsgálását, mivel Leung a pekingi vezetés támogatását is élvezi. Lau szerint nem vezetne jóra, ha egy ilyen botrány miatt elfajulnának a demokráciapárti tüntetések.

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a hongkongi Igazságügyi Minisztérium csütörtökön átadta az ügyészségnek a Leung kifizetéseivel kapcsolatos anyagokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.