Kitüntették a brit Schindlert

105 éves korában a Fehér Oroszlán érdemrenddel tüntették Nicholas Wintont, aki a második világháborúban gyermekek százait mentette meg a náci hatalom elöl – írja a Guardian.

A brit Oskar Schindlernek becézett korábbi bróker 669 – főleg zsidó származású – gyereket mentett meg a németek által megszállt területekről Csehszlovákiából, ahonnan Angliába vitte őket a második világháború kitörése előtt 9 hónappal. A legtöbb megmentett gyerek családja a náci koncentrációs táborokban halt meg.

Winton hétfőn ünnepelte 105.-ik születésnapját, melynek alkalmából adták át neki a cseh kitüntetést. Az eseményt korábban a cseh nagykövet, Michael Zantovsky jelentette be Londonban, hozzátéve, hogy a férfi lánya által írt életrajzi könyve is most jelent meg.

Milos Zeman, cseh elnök levelében ezt írta Wintonnak: „Ezeknek a gyerekeknek a lehető legnagyobb ajándékot adtad: a lehetőséget, hogy éljenek és hogy szabadok lehessenek. Mégsem hősként tekintesz magadra. Az vezérelt, hogy megvédd azokat, akik nem voltak képesek önmagukat megvédeni. Az életed példája az emberiességnek, önzetlenségnek, a bátorságnak és erkölcsösségnek."

Nagyjából hatezerre becsülik azoknak a számát, akik Wintonnak köszönhetik életüket. A férfi 1938 decemberében egy utazása elhalasztásával ment Prágába , ahol három hetet töltött. Ezek után döntött úgy, hogy evakuálni kezdi az ott lévő gyerekeket a közelgő náci megszállás és veszély elöl. Kezdetben nyolc evakuálási alkalomból később egyre több lett és a Londonból irányított, úgy nevezett Kindertransport során közel tízezer gyermeket mentettek ki a náci Németországból, Ausztriából, Csehszlovákiából, Lengyelországból és Danzigból.

Winton újságokban hirdetett, nevelőotthonokat szólítva meg, megszerezte a szükséges engedélyeket a brit bevándorlási hivataltól, és meggyőzte a németeket, hogy hagyják a gyermekeket elmenni.
Winton 1939 január 21-én tért vissza polgári állásához, de a menekítési munkálatokat esténként folytatta egészen 1939 szeptemberéig, a háború kitöréséig.

A cseh nagykövetségen Winton azt mondta, hogy minden egyes alkalommal, mikor ott van, meglepődik, hogy emberek milyen hatalmas távolságokat tesznek meg csak azért, hogy köszönjenek. Az öreghez sokan jönnek Új-Zélandról és az Egyesült Államokból, hogy meglátogassák.

Nicky egy nemzeti hős Csehországban – mondta Vera Egermayer holokauszt túlélő, aki Új-Zélandon alapított egy gyerek holokauszt emlék helyet. Angliában nem sokan ismerik, de itt mindenki. Tett egy nagy lépést, amit soha senkinek nem mondott el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.