Kitört az aranyláz Kelet-Szlovákiában

Gyetva hamarosan a nemesfémbányászat városa lehet, miután az elvégzett próbafúrások szerint több tonna arany található a közeli hegyben - írja a Kitekintő.hu.

A szlovák hatóságoknál már kérvényezték az aranybánya megnyitását. Az EMED Slovakia kitermeléssel foglalkozó társaság tanulmányai azt mutatják, hogy a lelőhelyen elegendő arany található ahhoz, hogy elkezdődhessen a kitermelés - számol be róla a kitekintő.hu.

A város polgármestere, Ján Šufliarsky óvatosan nyilatkozik. Azt állítja, hogy az elsődleges szempont az emberek egészsége és a környezetvédelem. Az elszegényedett régió számára azonban nagy fellendülést hozhatna a bánya.

A lelőhelyet öt évvel ezelőtt fedezték fel. A csaknem 50 próbafúrás, valamint a számítások azt mutatták, hogy körülbelül 26 tonnányi, 10 év alatt kitermelhető arany található itt.

A kőzetekben extrém módon alacsony a fém hányada, de az arany árának világpiaci növekedése azt mutatja, hogy a termelés mégis előnyös lehet.

A kitermelés egyelőre bizonytalan, amennyiben felszíni kitermeléssel, ciános lúgozással megvalósul, a hegy kráterré válhat. A Greenpeace arra figyelmeztet, hogy a ciános aranybányászat veszélyes lehet a környezetre, ugyanígy a melléktermék, a ciános iszap tározója is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.