Kitört az új magyar harckocsibotrány

A cseh védelmi tárca szerint Magyarország még egyetlen T-72-est sem szállított le a megvásárolt nyolcvanból. A Honvédelmi Minisztérium szerint igen.
A cseh hatóságokat korábban tájékoztatták a magyar hatóságok a Magyarországon megvásárolt T-72 típusú harckocsik Csehországba szállításáról - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel. A közleményből az is kiderül, hogy az eddigi 58 mellett további 22 T-72-es harckocsit szállítanak Csehországba.

Péntek reggel a napi.hu - a RIA Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva - idézte Jan Pejseket, a cseh védelmi minisztérium kommunikációs és promóciós osztályának igazgatóját, aki szerint a tárcának nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen T-72-es harckocsit is átszállítottak volna Magyarországról a Cseh Köztársaság területére.

A HM közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a cseh védelmi minisztérium a nyilatkozat megtétele előtt nem kért tájékoztatást az ügyről saját országának illetékes hatóságától.

A Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala a május 5-én kiállított, 172/2014 számú nemzetközi import igazolásában engedélyezte 58, a magyarországi székhelyű Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát kereskedelmi, illetve üzleti célra – hangzik a tárca közleménye.

Az igazolásban végfelhasználóként egy prágai székhelyű vállalkozást jelöltek meg. Ugyanez a hivatal a július 22-én kiállított, 178/2014 számú igazolásában további 22, szintén az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72 típusú harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte. Végfelhasználóként ebben az esetben is prágai székhelyű vállalkozás szerepel - közölte a HM.

Magyar T-72-esek körül néhány napon belül már másodjára tör ki botrány. A múlt héten az  az orosz külügyminisztérium egy alig ismert szélsőjobboldali magyar portál, a Hídfő álhíre alapján azzal vádolta meg hazánkat, hogy – az EU fegyverexport-szabályait megsértve tankokat szállít Ukrajnának. A magyar külügy cáfolt, és mint kiderült, a Hídfő által erre bizonyítékként tálalt, vasúti szerelvényekre rakott T-72-es harckocsikat valójában a nyírteleki hadianyagraktárba szállították, selejtezésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.