Kitömött oroszlán és eredeti Miró a városrendezési osztály vezetőjének a villájában

Pénteken véget ért Spanyolországban történetének legnagyobb, 670 millió eurós hatósági korrupciós pere. Az andalúziai Marbella két volt polgármestere és a városrendezési osztály volt vezetője is évekre rács mögé kerül.

Tizenegy év börtön és 240 millió euró – Juan Antonio Roca számára pénteken ezzel az ítélettel ért véget az a per, amekkorát Spanyolországban még soha nem rendeztek hatósági korrupció miatt. Roca az andalúziai turistaparadicsom, Marbella városrendezési osztályának a vezetőjeként éveken át volt a főszereplője egy csalássorozatnak, amelyben a városvezetés építési engedélyekért hatalmas összegeket fogadott el ingatlanbefektetőktől. Roca a kapcsolattartó volt: azután, hogy egy-egy engedély átment az önkormányzaton, a városrendezési osztály vezetője mindig fizetett a voksokért a képviselőknek. A kilencvenes három év alatt 670 millió eurónyi közpénz ment el vesztegetésekre. Rocán kívül Marbella két volt polgármesterét is börtönre ítélték: Marisol Yagüe hat, Julián Munoz két évet kapott. A pernek összesen 53 vádlottja volt, de közülük negyvenkettőt végül felmentettek. Pénteken José Godino bírónak 40 percébe tellett felolvasni az ítéletet.

A vesztegetések még akkor kezdődtek, amikor 1991-ben Marbella teljhatalmú polgármestere Jésus Gil, az Atlético Madrid futballklub volt tulajdonosa lett. Gil a Guardian szerint hűbérbirtokot csinált Marbellából, Roca pedig eredetileg az ő jobbkezének szegődött el, csak hogy alig tíz év alatt munkanélküliből multimilliomos városvezetővé váljék. Üstökösszerű karriert futott be: amikor 2006-ban a pártfüggetlen csalássorozatra fény derült, a marbellai városrendezési osztály vezetőjének már három villája volt Madridban, az egyik fürdőszoba falán egy eredeti Miróval, mellette pedig olyan dekorációkkal, mint egy kitömött oroszlán. Roca azóta is, hét éve börtönben ül. Ha úgy vesszük, a 11 évvel olcsón megúszta. Az ügyész eredetileg 30 évet kért rá.

A 2006-os razzia során a spanyol hatóságok összesen 2,4 milliárd euró értékű vagyont koboztak el vagy fagyasztottak be. Ezek között volt ezer bankszámla, egy bikafarm, telivér lovak, műkincsek és egy helikopter is. Roca égisze alatt a marbellai önkormányzat nyakló nélkül adta ki az építési engedélyeket. Csak a pénz számított, városvédelmi vagy városrendezési szempontok sohasem. Az addig idilli spanyol kisváros tengerpartján egyre-másra bújtak elő a földből a felhőkarcolók.

Roca mentora, Gil egyébként tizenegy éven át, 2002-ig volt Marbella polgármestere. Amikor 2007-ben, 71 évesen meghalt, több per is folyamatban volt ellene a burjánzó korrupció miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.