Kitoloncolhatják Bin Laden jobbkezét

Új fordulatot vett a radikális iszlám hitszónok, Abu Katada kiadatásának ügye Nagy-Britanniában.

Kedd reggel a brit határőrség tisztjei észak-londoni otthonában ismét őrizetbe vették a korábban Oszama bin Laden jobbkezeként emlegetett 51 éves férfit, és közölték vele, április 30-án, vagy az ahhoz közeli napokban kitoloncolják a szigetországból, és átadják a jordániai igazságszolgáltatásnak.

Katada két hónapig élvezhette a kemény feltételekhez kötött szabadságát, amit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnak köszönhetett. A grémium év eleji állásfoglalásában úgy ítélte meg, hogy a fundamentalista szónok nem adható ki Jordániának, mert az megsértené az Emberi Jogok Európai Konvenciójának rendelkezését az igazságos törvényi eljárásra való jogról. Katada ezt megelőzően rekordhosszúságú időt, hat és fél évet töltött lakat alatt. Bár Nagy-Britanniában nem is emeltek vádat ellene, terrorcselekmények miatt hat országban van érvényben ellene letartóztatási parancs. Távollétében Jordániában amerikai és izraeli turisták ellen az ezredforduló alkalmából tervezett robbantásos merényletekre való felbujtás vádjával ítélték el.

A brit kormány lépni kényszerült, mert Katada éjfélig fellebbezhetett volna a strasbourgi bírák ítélete ellen, így a hatóságoknak enyhíteniük kellett volna a feltételes szabadlábra helyezés kikötésein. London ehelyett Ammantól igyekezett biztosítékokat kapni afelől, hogy kiadatása esetén a jordániai igazságszolgáltatás nem próbál meg erőszakkal vallomást kicsikarni a hitszónokból. (Theresa May brit belügyminiszter később a parlamentben be is jelentette, hogy megkapta Jordániától a szükséges biztosítékokat, és Katada törvényes, tisztességes elbánásban részesül a jordániai bíróság előtt.) Katada jogi képviselői várhatóan minden követ megmozgatnak ismételt szabadlábra helyezése és kitoloncolásának megakadályozása érdekében.

Abu Katada a Long Lartin börtön előtt South Littletonban februárban. Kiadják, ha nem kínozzák meg
Abu Qatada is driven from Long Lartin Prison in South Littleton, central England, February 13, 2012. A judge decided last week the six-year detention of Britain's most dangerous extremist preachers must end following a ruling by the European Court of Human Rights. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: CRIME LAW TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.