Kitiltják a műanyag szatyrokat Franciaországból

Nagy lépést tesznek a franciák a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem felé: 2016 márciusától kitiltják a boltokból az egyszer használatos, környezetre káros műanyag zacskókat.

A döntést hétfőn jelentette be Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter. A törvény része volt egy korábban benyújtott javaslatnak, amelyet azonban Brüsszel kifogásolt. Az Európai Bizottság azt kérte, pontosítsanak a tervezet szövegén, és tegyék nyilvánvalóvá, milyen méretű és típusú táskákat érint a tilalom.

A törvény 2016 márciusától tiltja a műanyag zacskók használatát, de számos szupermarket már korábban betiltotta a forgalmazásukat, több áruház pedig januártól kívánja meglépni ugyanezt. Márciustól büntethetik is azokat a boltokat, amelyek szembe mennek a törvénnyel - írja a Local.

A törvény nem vonatkozik azokra a műanyag zacskókra, amelyek újrahasznosíthatóak vagy biológiailag könnyen lebomlanak.

A 2016-os szabályozást egy második jogszabály is követheti, amelyben a biológiailag könnyen lebomlók kivételével minden műanyag zacskó árusítását betilthatják, beleértve azokat is, amelyeket a gyümölcsök, zöldségek és sajtok csomagolására is használnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.