Kitilthatják az IKEA húsgolyóit Indiából

Az IKEA valószínűleg nem árusíthatja majd népszerű húsgolyóit tervezett indiai áruházaiban.

Az IKEA tervei szerint hatalmas összeget fektet be Indiában, kihasználva az egyre népesebb indiai középosztály igényeit. Az ország 1,2 milliárd lakosának fele 30 éven aluli, és az előrejelzések szerint a középosztálybeli háztartások száma megnégyszereződik, 150 millióra nő 20 év alatt. Az üzlet az indiai gazdasági mutatók miatt is kedvezőnek tűnik: a gazdaság az utóbbi időben ugyan lelassult, de még mindig 5-8 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani évente.

Az IKEA hosszú ideje várta, hogy az indiai kormány reformokkal könnyítse meg a befektetéseket a globális áruházláncok számára, és törölje el az egy márkát forgalmazó vállalatokat sújtó befektetési plafont. A változtatások azonban több politikai párt és az indiai kereskedők ellenkezését is kiváltották, írja a The Guardian.

Egyelőre úgy tűnik, az indiai befektetés azzal jár, hogy a cégnek fel kell hagynia népszerű húsgolyóinak árusításával. A reformok ellenére ugyanis a cég nem árulhat majd mindent: az élelmiszerek és az üdítőitalok valószínűleg fennakadnak a szabályozáson, de állítólag más termékkategóriákra sem kap majd engedélyt.

Anand Sharma kereskedelmi miniszter megpróbálta lecsillapítani a kedélyeket, és kijelentette: nem látja okát annak, hogy az IKEA megváltoztassa üzleti modelljét, és szerinte biztos, hogy a cég befektetési tervét – beleértve a húsgolyókat is – jóvá fogják hagyni.

Az indiai kormány korábban arra használta fel a svéd óriáscéget, hogy bebizonyítsa: a külföldi vállalatok elleni tüntetések és korrupciós botrányok ellenére a külföldi befektetők még mindig megbíznak az országban.

Az IKEA számára nemcsak a bürokratikus rendelkezések, hanem a kulturális különbségek is akadályt jelentenek majd. Az áruházak ugyanis valószínűleg nagy meglepetést fognak okozni az indiai vásárlóknak, akik hozzá vannak szokva, hogy eladók tömkelege szolgálja ki őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.