Kitiltanák Vonát Romániából

A Jobbik elnökének nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását és a Jobbik romániai betiltását kezdeményezi Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő a politikus borzonti EMI-táborban tett szombati kijelentései miatt.

Az Adevarul című bukaresti napilap internetes oldalán még szombaton közölt véleménycikkében a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Bogdan Diaconu Vona Gábornak a román lapokban tág teret kapott kijelentést kommentálja, amely szerint ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell. 

„Megéltük, hogy egy magyarországi náci párt vezetője paramilitáris csapatokkal körülvéve háborúra uszít bennünket a saját országunkban" - fogalmazott a szociáldemokrata képviselő, aki nyilvánosan szólította fel a román külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsa nemkívánatossá Vona Gábor személyét, és egyszer s mindenkorra tiltsa be Románia területén a Jobbikot. A képviselő kijelentette, olyan törvényt kezdeményez, amely a külföldiek románellenes megnyilvánulásait azonnali nemkívánatossá nyilvánításukkal büntetné, és amely betiltana minden olyan megnyilvánulást, tábort, összejövetelt, amelyek érintik a román alkotmány első cikkelyét. Az alaptörvény e cikkelyében egységes és oszthatatlan, szuverén és független nemzetállamként határozza meg Romániát.

Vona Gábornak az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett borzonti táborában tett kijelentéseit valamennyi jelentős román napilap idézte. A Romania Libera beszámolója címébe azt emelte ki, hogy „A Jobbik hadat üzen Romániának”, a Jurnalul national Vona Gábornak azt a kijelentését emelte be beszámolója címébe, hogy „Nem mondunk le Trianon érvénytelenítéséről”.

A Jobbik elnökét Borzonton megkérdezték Tőkés László nagy vihart kavart tusványosi felvetéséről is, amely szerint Magyarországnak védhatalmi státuszt kellene vállalnia Erdély felett. Erről Vona azt mondta, a Jobbik régi programpontjáról van szó, az ötletet természetesen támogatják.

A gandul.ro portál helyszíni tudósításának azt a címet adta, hogy „A székely jacuzzi erősebb, mint a Jobbik elnökének a tanítása”. A cikkíró megállapítása szerint a táborba gyűlt fiatalok számára fontosabb volt a szórakozás, mint a politikai tárgyú előadások hallgatása.

A román külügyminisztérium vasárnap közleményben pontosította: a nemzetközi egyezmények értelmében csak a diplomata státussal rendelkező személyek nyilváníthatók nemkívánatosaknak (persona non gratának). A minisztérium közölte: előzetes elemzése értelmében az etnikai alapú gyűlöletkeltés és az erőszakra való uszítás a köztörvényes bűnözés kategóriájába tartozik. Ez ellen az állam a rasszista, xenofób szervezetek működését, szimbólumainak a használatát, valamint az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek a kultuszát tiltó jogszabály alapján járhat el - közölte a román külügyminisztérium.

A tárca ezen túl határozottan elítélte  a borzonti táborban szombaton elhangzott kijelentéseket, és a magyar kormánytól is elvárja, hogy elhatárolódjon a Jobbik itt kifejtett álláspontjától. A külügyi közlemény szerint amit Vona mondott, az nagyon súlyos, a nemzetközi joggal, az európai normákkal, valamint a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség alapelveivel ellentétes.  Egy ilyen álláspont teljességgel idejétmúlt, és ezt a leghatározottabban el kell ítélnie minden romániai, magyarországi és európai felelős tényezőnek - szögezte le a bukaresti külügyminisztérium.  A közlemény szerint az etnikai alapú autonómia nem része a nemzeti kisebbségekre vonatkozó elfogadott európai szabványoknak, miképpen az úgynevezett kollektív jogokat is kizárja a kétoldalú kapcsolatok témái közül az 1996-ban megkötött magyar-román alapszerződés. A román külügyminisztérium visszautasít minden szélsőséges megnyilvánulást, amelyre Románia területén kerül sor, s azt állapítja meg, hogy egy hónapon belül másodszor kényszerül állást foglalni egyes magyar hivatalosságoknak a stratégiai partnerségnek ellentmondó kijelentéseivel szemben, amelyek Románia szuverén területén rendezett nyári táborokban hangzottak el. Július 24-én George Ciamba román külügyi államtitkár a Tusnádfürdőn rendezett 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemről szólva úgy vélekedett, hogy egyes magyarországi politikusoknak a romániai közigazgatási átszervezés kapcsán tett kijelentései beavatkozást jelentenek a romániai demokratikus, legitim és szuverén folyamatba.

Ami Diaconut illeti, rá tavaly novemberben hatszáz lejes pénzbírságot rótt ki a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), miután a politikus azt mondta, a magyar címert kihelyezni egy romániai iskolára olyan, mintha „náci horogkereszt kerülne egy zsidó tanintézetre”. A megjegyzés tíz hónappal korábban, hangzott el annak kapcsán, hogy Csíkszeredában a Márton Áron Főgimnáziumnak és a Segítő Mária Gimnáziumnak is otthont adó épület homlokzatára a felújításkor ismét kikerült a magyar címer, amely eredetileg is az épület dísze volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.