Kitartó zavargások Kelet-Jeruzsálemben

Köveket dobáló és autógumikat égető palesztin fiatalok csaptak össze pénteken izraeli katonákkal Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában. Az EU-izraeli bizottság ülését jövő hónapra halasztották.

A palesztinok a megszállt területeken tervezett zsidó telepbővítés ellen tiltakoztak. Nyugtalanságot keltett körükben az a hír is, hogy zsidó szélsőségesek el akarják foglalni a jeruzsálemi óvárost, ahol három vallás szent helyei vannak. Az izraeli katonaság könnygázzal és riasztógránáttal válaszolt. Hivatalos források szerint az összecsapásoknak nem voltak sebesültjei. Jeruzsálem Izrael által elfoglalt keleti szektorában Isszávija negyedből és Sufat menekülttáborból jelentettek zavargásokat. Utóbbi helyszínen a rendőrség hat tüntetőt őrizetbe vett. Az izraeli biztonsági erők az óváros környékén vontak össze erőket, de ott pénteken nyugalom honolt.

Összecsapásokról számoltak be a Jeruzsálem és Ciszjordánia közötti kalandijai átkelőhelynél is. Az izraeli hadsereg három személyt előállított a Rámalláhtól északra található Dir és Nizam településen. Az indulatok a ciszjordániai Hebronban csaptak a legmagasabbra, ahol mintegy 60 tüntető nézett farkasszemet az izraeli katonákkal. A város azóta forrong, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a múlt hónapban bejelentette, hogy a nemzeti örökség részévé kíván minősíteni egy szentélyt, amelyet a muszlimok és a zsidók egyaránt a magukénak tekintenek.

Hebronban a Hamász iszlamista mozgalom felhívására mintegy 300 ember tiltakozott az izraeli megszállás ellen. Ugyancsak a Hamász Gázában 10 ezer, Rafahban kétezer fős tüntetést szervezett. A Gázai-övezetből szélsőségesek pénteken újabb rakétát lőttek ki Izraelre. Ezúttal senki sem sérült meg, de csütörtökön egy hasonló támadásban egy thai munkás életét vesztette. Ez volt az első halálos rakétacsapás azóta, hogy Izrael tavaly megtámadta a palesztinok lakta földsávot.

Brüsszelben pénteken váratlanul bejelentették: a jövő hónapra halasztották az EU-izraeli bizottság ülését. Diplomáciai források szerint a döntés ugyan mind a 27 uniós tagállam külügyminiszterének beleegyezésével született, de nem tekinthető válaszlépésnek a kelet-jeruzsálemi zsidó telepek bővítéséről szóló bejelentésre. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter, aki már pénteken Brüsszelben tartózkodott, az ülés elmaradása ellenére találkozhat uniós kollégáival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.