Kit érdekel a világon két izraeli gép Magyarország fölött?

A hét sztorija Magyarországon kétségtelenül az izraeli kémrepülőgép-ügy volt. Hogyan reagáltak a többi, a gépek által átrepült NATO-országban, Törökországban, Romániában, Bulgáriában - a világban?

Az izraeli gépek mintegy ötször annyi időt töltöttek Törökország felett, mint amennyit a ferihegyi touch-and-go manőver előkészitése igényelt a magyar légtérben. Ankara a jelenlegi kormányzás idején elindult a reiszlamizáció irányába. A török lapok hasábjait elönti az Ergenekon-ügy, amely egyes kommentárok szerint a világi, atatürki Törökország létének egyik oszlopa, fenntartója, a hadsereg ellen is irányul. Ennek ellenére a török minaretek ezrei felett elrepülő izraeli gépek a kutyát sem érdekelték, pedig jól jöhettek volna a feszültebb Izrael-Törökország viszonyban érdekelt, nem lebecsülendő politikai erőknek.

Izraeli kémgépek a gyártó fotóján. A távolabbi gép azonos a Nemzet címlapján közölt repülővel
izraeli kémgép

A jelentős muszlim hitű bulgáriai kisebbséget – mint ahogy a média egészét – sem foglalkoztatta az ügy, igaz, az országban hagyományosan toleránsabbak a zsidókkal szemben, mint más, régióbeli államokban. A szófiai novinite.com is csak magyar forrásokra hivatkozva, kommentár nélkül adott hírt az esetről.

Románia, amely hagyományosan jó viszonyt ápol Izraellel, szintén érdektelenséget mutatott. Igaz, az országnak szoros katonai kapcsolatai vannak mind Izraellel, mind a NATO-val, és legalább annyiszor megfordulnak felette a magyar sajtóban „kémrepülőgépekként" aposztrofált NATO-AWACS-ok és talán a különlegesen felszerelt izraeli Gulfstreamek, mint a szomszédos Magyarország felett. És a románok sem kevésbé kényesek szuverenitásukra, mint mi.

Izraelben az ottani héber és orosz nyelvű internetes sajtó (a Háárec, az MIGnews, a Kursor.co.il, az israelinfo.ru) hírt adott a történtekről. Az israelinfo.ru idézte a CAHAL (az izraeli fegyveres erők) közleményét, amely szerint szállítógépekről volt szó, amelyek a Magyarországgal és „nemzetközi szervezetekkel" előzetesen egyeztetett, az európai államok légterében tartott közös gyakorlaton vettek részt. Ilyenek többször előfordultak eddig is. A pénzváltó-kapcsolatra utalva a Yeshiva World News emlegetett „második Dubajt”, azt is kérdőjellel.

Elemzők szerint a magyar sajtóban az ügy kapcsán megjelentetett fotók egy része manipulált lehetett, olyan szögekből készített képek, olyan részletekkel, amelyek nehezen illeszthetők össze, magyarázhatók ferihegyi amatőr fotósok tevékenységével.

És az ügy „egzotikumai": az amerikai Fox tévé, a Rupert Murdoch sajtóbirodalomhoz tartozó konzervativ New York Post repült rá a témára, ugyancsak magyar forrásokat idézve, kiemelve a berepülés és a szíriai pénzváltó lelövése szakmai körökben képtelenségnek tartott összekapcsolását.

Az, hogy még az iráni média, a kormányzat szócsöveként ismert Press TV is csak futólag (két izraeli Phantom vadászbombázó képével illusztrált cikkben) foglalkozott a budapesti eseményekkel, jelzi azok nemzetközi helyiértékét.

Ennek ellenére a hét közepén kirobbantott izraeli kémrepülőgép-hisztéria nem hivatalos komment-rekordot ért el a Népszabadság Online-on. Csaknem ezer komment érkezett a témához. 99 százalékuk számára a gépek berepülése csak ürügy volt, nem kommentálandó tény, alkalmat adott (zömmel antiszemita, Izrael-ellenes) politikai nézeteik kifejtésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.