Kiszorítják a magyarokat a hatalomból Szabadkán

Gyakorlatilag felbomlott a demokratikus szerb erők és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Szabadkát irányító koalíciója, miután a legnagyobb délvidéki magyar párt visszahívta városi tanácsnokait, és tagjai kivonultak a képviselőtestület hétfői üléséről.

A lépést a VMSZ által sérelmezett személyi és szervezeti döntések váltották ki, amelyeket a Boris Tadic Demokrata Pártja által vezetett Európai Szabadkáért Koalíció csak az ellenzéki szerb demokrata képviselők szavazataival együtt tudott keresztülvinni. A VMSZ ellenkezése dacára átszerveztek több, jelentős pénzekkel rendelkező városi vállalatot, s a magyar párt által kifogásolt módon hatásköröket csoportosítottak át. Javaslat született arra, hogy alakuljon át a tíz tagú szűk városvezetés, amelynek öt VMSZ-es és öt demokrata párti tagja volt, köztük a polgármester és az alpolgármester. A változás lényege, hogy reszortok összevonásával megszűnik két magyar tanácsnok, az eddigi művelődési és a szociális felelős posztja.

Válaszul a javaslatra a VMSZ öt tanácsnoka közül négy (köztük a két közvetlenül érintett) lemondott a tisztségéről, az ötödik tanácsnokot pedig a párt visszahívta a testületből. Mivel a demokrata párti polgármester nem vonta vissza a magyar tanácsnokokat sértő átszervezési javaslatát, a VMSZ képviselői kivonultak a képviselőtestület üléséről, s ezután az ellenzékkel kiegészült demokrata párti többség jóváhagyta az intézkedést. – Nem engedhetjük meg, hogy megalázzanak bennünket, és Önök ma egész nap megalázott helyzetbe hoznak – jelentette ki még a vita alatt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a demokrata képviselőknek. Egyelőre még nem mondhatom ki, hogy szétesett a városi koalíció, de nagyon komoly válságban van – közölte Sasa Vucinic, Szabadka demokrata párti polgármestere.

Abba az irányba mutatnak a dolgok, hogy gyakorlatilag a magyar közösséget, vagyis Szabadka 38 százalékát kiszorítják a végrehajtó hatalomból. Én úgy gondolom, hogy ennek messzemenő következményei lesznek – hangoztatta újságíróknak Dévavári Zoltán, a VMSZ szabadkai alelnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.