Kiszáradóban van az orosz vodkaexport

Visszaesett az orosz vodka exportja – tavaly mind mennyiségben, mind pénzben kifejezve 40 százalékos volt a csökkenés – derül ki a Kommerszant moszkvai napilap beszámolójából.

2014-ben még több mint 187 millió dolláros bevételt hozott ez az ágazat, tavaly viszont már a 112 milliót sem érte el a forgalma, a 43,5 millió literes exportmennyiség pedig 2005 óta a legalacsonyabb.

A mélyrepülés elsősorban politikai tényezőkkel magyarázható. Miután 2014-ben végletesen megromlott Kijev és Moszkva viszonya, Ukrajna visszavett az orosz vodkaimportból, és a nemzetközi szankciók miatt jelentősen csökkentek a nyugati eladások is. Ukrajna például 2013-ban még 38,6 millió dollárért vásárolt orosz alkoholos termékeket, 2014-ben viszont a harmadára, 12,2 millióra, tavaly pedig a két évvel azelőtti tizedére, 3,87 millióra esett vissza ez az érték.

A legsikeresebb orosz exportőr, a Russzkij Sztandart (Russian Standard) márkát forgalmazó társaság, a Roust számára a legnagyobb exportpiacot (évi mintegy tízmillió literrel) most Nagy-Britannia jelenti. De jelentősen növelte kivitelét a cég Németországba (28 százalék), Lengyelországba (17 százalék), az Egyesült Államokba (11 százalék), valamint Franciaországba (7 százalék) és Kanadába (5 százalék) is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.