Kiszámítható országnak kell lenni

Magyarország ne a probléma, hanem a megoldás része legyen! – határozta meg Bajnai Gordon kormányfő azt a képet, amelyet Magyarországnak kell kialakítania magáról külföldön. „Ehhez belföldön és külföldön is el kell végezni a házi feladatokat" – mondta a miniszterelnök a nagykövetek éves konferenciáján elhangzott beszédében a Külügyminisztériumban, ahol a kiszámíthatóság volt a legfontosabb jelszó.

„A gazdasági válságban azzal találkoztunk, hogy Magyarország megítélése nem az elsők közé tartozik, sőt" – figyelmeztetett Bajnai Gordon. Mint hangsúlyozta, a hazánkról kialakított percepció nem csak kommunikációs kérdés, hanem az ország működésére visszaható jelenség. Bajnai szerint most két tényező határozza meg a rólunk kialakult képet: a „romák ellen elkövetett gyalázatos sorozatgyilkosságok”, és a „szélsőséges politikai és nem is politikai mozgalmak megjelenése".

A miniszterelnök példaként említette, hogy egy amerikai befektető a New York Times címoldalán megjelent, romaellenes hangulatot taglaló cikk miatt állt el a befektetéstől, mert úgy érezte Magyarországon polgárháborús hangulat van. „Civakodó, veszekedő, mélységesen megosztott ország képe él rólunk” – mondta Bajnai, hozzátéve, kívülről azt látják, hogy egymást külföldön is támadva, egyesek az ellentéteket a színfalak mögött kibeszélve képviselik az ország egyik részét.

A kép megváltoztatása érdekében erős, aktív, világos külpolitikát szorgalmazott a magyar kormányfő. Mint mondta, a kormány külpolitikai doktrínája finomhangolást jelent: Magyarország két értékalapú szövetség tagja, ez határozza meg külpolitikai mozgásterét, és ezen belül kell folytatnia kiszámítható és ésszerű külpolitikát. Magyarországnak ezen kívül is számos nemzeti érdeke van. – Ezeket egyeztetni fogjuk az értékalapú szövetségesekkel" – jelentette ki Bajnai.

A válságkezeléssel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: vissza kell szereznünk a kezdeményezést, csökkentenünk kell a külső, egyre szűkösebb hitelektől való függőségünket. Eredményként említette, hogy a magyar költségvetési hiány már idén bent lesz az „legjobb” egyharmadban az EU-ban, illetve, hogy az adórendszer átalakítása miatt jövőre nyolc százalékponttal olcsóbb lesz a magyar munkaerő a külföldi befektetőknek.

Energiapolitika ügyében a kiszolgáltatottság enyhítése érdekében Bajnai a Nabucco-vezetéket, és a horvátországi LNG-terminált jelölte meg prioritásként (ez utóbbiban előrehaladottaknak mondta a tárgyalásokat: elképzelhető, hogy már 2014-től cseppfolyós gáz érkezik Magyarországra), amelyet a Déli Áramlat követ.

A szomszédságpolitikáról és Szlovákiáról beszélve súlyos hibának és ártónak nevezte a kormányfő, hogy a nacionalizmus indokolatlan szításával politikai megélhetést biztosítanak maguknak szlovák politikusok. -- Magyarországnak nincsenek területi követelései - szögezte le Bajnai, hozzátéve, hogy minden országban vannak ostoba emberek, de egyetlen vezető politikai erő sem kérdőjelezi meg ezt a tételt. -- Ha ezt kimondjuk, nincs indok, hogy ezzel riogassanak - mondta a kormányfő, aki szerint nem 21. századi megoldás pénzbüntetéssel fenyegetni valakit, amiért a saját anyanyelvét használja. Mint mondta, sok kétoldalú kérdésben akadályozza az előremozdulást a belpolitikailag motivált konfliktus.

A kormányfő külön beszélt a Nyugat-Balkánról, ahol a magyar érdek az euroatlanti integráció támogatása. Mint mondta, aggódik a régió miatt, mert a „lassuló" európai perspektíva felerősíti a bezárkózást támogató erőket. Az Európai Unióban kiszámítható országnak kell lennie hazánknak, mely világos, markáns véleménnyel rendelkezik. „Nem kell állandóan követő politikát folytatni" – mondta a kormányfő, aki tudatos szövetségépítésre szólított fel. Bajnai szerint a válságból csak az integráció erősítésével van kiút.

Oroszországgal kapcsolatban a kapcsolatokat a kölcsönös tiszteletet, a partnerséget, a kiszámíthatóságot és a kétoldalú érdekek őszinte megbeszélését jelölte meg vezérelvnek a kormányfő. Kínáról szólva a miniszterelnök elmondta, a magyar diplomácia sikere, hogy hazánk Kína egyik első számú partnere a régióban.

A kormányfő a Külügyminisztériumnak azt üzente: világos, elszámoltatható, dinamikus, kezdeményező külpolitikai munka kell és teljesítményelvű működés. „Kezd gyűlni a muníció, hogy maguknak legyen egy eladható sztorijuk" -- biztatta a diplomatákat, akiknek feladata meggyőzni a világot, hogy Magyarország ismét vonzó partner lehet.

Balázs Péter külügyminiszter, Szabó Vilmos államtitkár, Szili Katalin házelnök és Bajnai Gordon miniszterelnök a 2009. évi külképviselet-vezetői értekezleten a Külügyminisztériumban.
2009.07.29. Balázs Péter külügyminiszter, Szabó Vilmos államtitkár, Szili Katalin házelnök és Bajnai Gordon miniszterelnök a 2009. évi külképviselet-vezetői értekezleten a Külügyminisztériumban.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.