Kiszabadultak az ENSZ-békefenntartók

Kiszabadult a szír lázadók fogságából az a 21 ENSZ-békefenntartó, akiket három nappal ezelőtt raboltak el Szíriában. Az ENSZ Fülöp-szigeteki munkatársait a felkelők maguk vitték a jordániai határhoz, majd átadták őket a jordán hatóságoknak.

A huszonegy Fülöp-szigeteki ENSZ-békefenntartót három nappal ezelőtt rabolta el a Jarmuk Mártírjai nevezetű brigád a jordán határ és a Golán-fennsík közelében. A foglyokat egészen máig Dzsamla városában őrizték, majd a jordániai határhoz vitték, és átadták őket a jordán hatóságoknak. Az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

A jordániai kormányt, úgy tűnik, meglepte, hogy nekik adták az ENSZ munkatársait. Kezdetben ugyanis mindenki azt hitte, hogy a foglyokért egy ENSZ-csapat megy ma délután, akik azonban a heves tűzharcok miatt nem is tudták megközelíteni a várost.

A most kiszabadult békefenntartók a szíriai-izraeli tűzszünet betartását 1974 óta figyelő ENSZ-misszió (UNDOF) tagjai. Elfogásuk után a lázadók „vendégeknek”, nem túszoknak nevezték őket, és a brigád egyik aktivistája szerint saját biztonságuk érdekében fogták el őket, írja a Reuters. Csütörtöki videofelvételek szerint a felkelők és a civilek is jól bántak a foglyokkal. A brigád korábban kijelentette: elengedik a foglyokat, ha Bassár el-Aszad szír elnök visszavonja erőit Dzsamla környékéről, és abbahagyják a bombázást.

Herve Ladsous, az ENSZ-békefenntartók vezetője korábban hangsúlyozta, hogy ha a békefenntartók kiszabadulnak, elvárják, hogy a várost és lakóit ne érje megtorló támadás a szír kormánypárti erők részéről. Bassár Dzsafari, Szíria ENSZ-nagykövete szerint amúgy sem a várost lövik, hanem a környező területeket, itt bujkálnak ugyanis a lázadók, akiket ő fegyveres terroristáknak nevezett.

A 2011 márciusában kezdődő felkelés során a harcok gyakran átnyúltak a Golán-fennsíkra, Libanon, Törökország és Irak határ menti területeire, ami a konfliktus továbbgyűrűzésével fenyeget.

A Szabad Szír Hadsereg tagjai az elfoglalt Rakka városban
Free Syrian Army fighters carry their weapons and cheer as they drive in the northeastern provincial capital of Raqqa after capturing it, March 4, 2013. Opposition sources and residents said rebel fighters captured Raqqa on Monday and toppled a statue of President Bashar al-Assad's father, in what would be the first major city to be captured since the revolt erupted against four decades of Assad family rule in March 2011. Picture taken March 4, 2013. REUTERS/Mohamed Al-Husain/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.