Kiszabadultak a túszul ejtett francia menedzserek

Harmincórás fogság után kiszabadult az a két menedzser, akiket még hétfőn délelőtt ejtett túszul az észak-franciaországi Amiens-ben lévő Goodyear gumiabroncsgyár több száz dolgozója. A CGT szakszervezet égisze alatt zajlott akcióval az üzem bezárása, illetve a radikális elbocsátásokkal fenyegető tulajdonosváltása ellen akartak tiltakozni.

A szakszervezeti tagok még hétfőn délelőtt döntöttek úgy, hogy nem engedik távozni Michel Dheillyt, a gyár termelési vezetőjét és Bernard Glessert, a személyzeti ügyekért felelős igazgatót. A két menedzser túszul ejtésével próbáltak nyomást gyakorolni az ohiói székhelyű Goodyearre, hogy a foglyok szabad távozásáért cserében az amerikai anyacég a kialkudottnál jóval magasabb végkielégítést fizessen a közel 1200 foglalkoztatottnak. Dolgozónként 80 ezer eurót, illetve a vállalatnál eltöltött minden egyes év után 2500 eurót követelnek. Francia sajtójelentések szerint a túszejtés erőszakmentesen zajlott. Néhány dolgozó csak szóban inzultálta a menedzsereket.

A Goodyear ötödik éve próbálja bezárni a Párizstól mintegy száz kilométerre északra fekvő üzemét. Miután tavaly január végén bejelentették, hogy 2014 végén le akarják húzni a redőnyt, a szakszervezetek jogi úton próbálták ezt megakadályozni. Közben a feldühödött munkások tiltakozó akciót szerveztek, a gumiégetésekkel kísért demonstráció a rendőrséggel való összecsapásba torkollott.

Franciaországban 2009-ben már volt egy főnökrablási hullám, a gazdasági válság nyomán több csődbe jutott üzem dolgozói a menedzserek túszul ejtésével próbálták megakadályozni munkahelyeik megszűnését. A törvények két év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós bírsággal sújtják az ilyen akciókat, amelyek a francia társadalomban nem kevés szimpátiát váltanak ki. A túszejtéseket általában nem követik büntetőfeljelentések.

A Goodyear az amiens-i gyárat megpróbálta eladni a Titan amerikai abroncsgyártónak. Az utóbbi tulajdonosa, a cégvezetési stílusa nyomán Grizzlynek hívott Maurice Taylor azonban elutasította ezt, s nagy vihart kavarva azt nyilatkozta a francia munkamorálról: többször járt a gyárban, ahol szerinte az alkalmazottakat túlfizetik, miközben azok naponta legfeljebb három órát dolgoznak. További három órát beszélgetéssel, két órát étkezéssel és szünetekkel töltenek. Taylor „eszement kalózoknak” nevezte a túszejtőket, hozzátéve, hogy Amerikában egy ilyen akcióért börtön járna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.