Kiszabadultak a kínai túszok Szudánban

Mind a 29 kínai építőmunkást szabadon engedték a szudáni felkelők. Az emberrablásnak Kína és Szudán kapcsolata láthatja kárát.

A kínai építőmunkásokat még január 28-án rabolták el a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom fegyveresei. A Dél-Kordofánban raboskodó munkásokat tizenegy nappal később adták át a Vöröskeresztnek – közölte a BBC. A szervezet Nairobiba szállította őket, ahol a kínai nagykövetségen kaptak menedéket.

Police close the door of an ambulance carrying the body of a Chinese worker killed during a kidnapping, after he was handed over to Chinese Embassy representatives by a Sudanese Red Crescent representative and a Sudanese Foreign Ministry official at
Police close the door of an ambulance carrying the body of a Chinese worker killed during a kidnapping, after he was handed over to Chinese Embassy representatives by a Sudanese Red Crescent representative and a Sudanese Foreign Ministry official at the Chinese-run Hawasha hospital in Khartoum February 7, 2012. Rebel forces in Sudan's border state of South Kordofan released 29 Chinese workers to the International Committee of the Red Cross (ICRC) on Tuesday, 10 days after they were kidnapped, Sudan's foreign ministry said. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah (SUDAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Al-Obeid Morawah, a szudáni külügyminisztérium szóvivője szerint mind a 29 munkás felszállt a repülőre, és egyikőjüknek sem esett bántódása. A mozgalom már több mint hat hónapja harcol a kormányerőkkel, a kínaiakat ért támadásban egy ember halt meg.

A januári támadásban egy ember életét vesztette, tizenhét el tudott menekülni a fegyveresek elől. A holttestet később Kínába szállították.

Félő, hogy a támadás befolyásolhatja Kína és Szudán kapcsolatát, Peking ugyanis az egyik fő támogatója a kartúmi kormánynak. Kína sok olajat importál Szudánból és a tőle elszakadt, nyáron függetlenné vált Dél-Szudánból, emellett Kína Kartúm legnagyobb fegyverellátója is. Az olaj miatt azonban Peking arra kényszerül, hogy közvetítsen a két terület között, mivel az olajat főleg Dél-Szudánból szerzik be, de a csövek Szudánon haladnak át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.